Hidratál, táplál és csökkenti a vérnyomást a dinnye: ezért fogyaszd gyakran
A görögdinnye a nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb gyümölcse, pótolja a folyadékot, és káliumban gazdag, így magas vérnyomás esetén is ajánlott a fogyasztása.
A dinnye a tökfélék családjába tartozik, épp ezért nyugodtan kezelheted úgy, mintha uborka lenne, vagyis tökéletesen alkalmas a kovászolásra. A dinnye héjából vagy az éretlen kis dinnyéből ízletes savanyúságot dobhatsz össze, mely remekül illik pörköltfélékhez vagy sült húsokhoz.
A dinnyehéjból készült savanyúságot bátran lehet ízesíteni. Jól áll neki a kapor, de pikánsabb fűszerekkel is érdemes kipróbálni. A receptben maradtunk a pikáns vonalon, szemes bors, mustármag, borókabogyó és koriander adja meg az ízét a savanyúságnak.
Forraljuk fel a vizet a sóval. Ezután keverjük bele a borókabogyót, szemes borsot, mustármagot és a koriandermagot.
A dinnyét készítsük elő. Alaposan mossuk meg, majd vágjuk le a kemény, külső, sötétzöld részét, de finomabb lesz, ha marad rajta egy kevés dinnyehús. Ezután daraboljuk olyan méretűre, hogy az üvegben kényelmesen elférjen.
Az előkészített darabokat pakoljuk az üvegbe, majd öntsük rá a felöntőlét, annyit, hogy teljesen ellepje a dinnyéket. A tetejére nyomkodjunk kenyérszeletet, majd tányérral fedjük le az üveget.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu