Tojásmentes majonéz 5 hozzávalóból: krémes és ízletes kiegészítő
A tojásmentes majonéz néhány hozzávalóból készül, ízre és állagra pedig éppen olyan ínycsiklandó, mint az eredeti változat.
Ezzel a recepttel egy szuper krémes, az igazi tejfölhöz hasonlóan kissé savanykás és mindenekelőtt nagyon finom vegán tejfölt készíthetsz tisztán növényi hozzávalókból. A boltban kapható növényi alternatívákkal szemben az a hatalmas előnye, hogy teljes értékű alapanyagokból készül, azaz nem fogyasztasz el vele felesleges zsiradékot, és tápláló is.
Ezt pedig a felhasznált kesudiónak köszönheti, amely semleges íze miatt tökéletesen alkalmas az olyan tejtermékek helyettesítésére, mint a ricotta, a túró, a sajt vagy jelen esetben a tejföl. Ehhez mindenképpen natúr kesudiót használj (ne legyen sózott vagy pirított), és hosszasan, legalább 1 órát áztasd forró vízben, hogy igazán selymesre tudd pürésíteni.
A kesudiót felhasználás előtt 1 órával forrázzuk le háromszoros mennyiségű vízzel, és hagyjuk, hogy a szemek megpuhuljanak.
Szűrjük le, tegyük aprítógépbe, adjunk hozzá minden más hozzávalót, és 1,5-2 perc alatt dolgozzuk krémesre.
Kanalazzuk légmentesen zárható tárolóba, és tejföl helyett fogyasszuk, chips, sült krumpli, esetleg csíkokra vágott zöldségek mellé mártogatósként.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu