Krémes karfiolcurry csicseriborsóval: indiai ebéd húsmentesen
Ez a curry a karfioltól kapja a karakteres ízét, a csicseriborsótól pedig tartalmas és fehérjedús lesz: szuper opció ebédre és vacsorára is.
Ez a fogás a tradicionális indiai biryaninak egy némileg leegyszerűsített, de éppen olyan izgalmas változata. Az elkészítése igényel egy kis türelmet, azonban még így is egy órán belül készül, és a legtöbb éttermi változatnál ízletesebb lesz a végeredmény.
A hozzávalók között sok fűszer szerepel: ezektől ne ijedj meg, a legtöbbjük már amúgy is megtalálható a konyhádban, ha pedig nem, akkor érdemes ázsiai boltból vagy delikáteszből beszerezni. Néhányukat őrölve, másokat viszont egészben használd fel. Ettől lesz igazán aromás és többrétegű az ízvilág, összességében pedig finomabb az étel.
Egy nagyobb edényt hevítsünk fel az olajjal, majd 3 perc alatt pirítsuk le benne a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a gyömbért, és együtt pirítsuk őket további 1 percig.
Adjuk hozzá az őrölt és egész fűszereket, és pirítsuk őket is 1-2 percig, vagy amíg kellemesen elkezdenek illatozni. Mehet bele a paradicsom, a krumpli, a répa, a karfiol és a rizs, az egészet pedig öntsük fel az alaplével és a kókuszkrémmel. Sózzuk, borsozzuk, és alacsony hőfokon, fedő alatt rotyogtassuk 15 percig.
Ha a rizs már majdnem puha, adjuk hozzá a zöldborsót is, és főzzük további 5 percig, végül pedig vegyük le a tűzről, és óvatosan keverjük az ételbe a kesudiót, a friss mentát és koriandert.
Friss citromlével meglocsolva fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu