Babos egytálétel mexikói módra: rizs és tofu gazdagítja
Ha szereted a chilis bab ízvilágát, akkor ezt a mexikói egytálételt is kedvelni fogod. Ráadásul egy lábasban készül, így a mosogatás is egyszerű lesz!
Bevallom, amikor ezt az egytálételt elkészítettem, főként az a cél vezérelt, hogy gyorsan vacsorát tegyek az asztalra. És míg ázsiai curryket és más egzotikus ételeket gyakran főzök, addig a karibi konyha teljesen kimaradt a repertoárból. Ez most megváltozott, és mivel ez a babos fogás elképesztően finom lett, biztosan lesz folytatása a kísérletezésnek.
Maga az étel nagyon egyszerű, hiszen krumpli, répa, paradicsom és bab az alapja, azonban az ízesítés mindent visz! A fűszerkeverékbe többek között koriander, kömény, kurkuma, Cayenne-bors és görögszénamag kerül, a szószt pedig selymes kókuszkrém lágyítja. Az étel eléggé sűrű és tartalmas ahhoz, hogy önmagában fogyaszd, de párolt rizzsel vagy valamilyen laposkenyérrel is mennyei.
Az olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk további 1 percig. Keverjük hozzá a fűszerkeveréket, a répát, a krumplit, a konzerves paradicsomot és a sót, majd öntsük fel az alaplével, és fedő alatt pároljuk 10-12 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
Adjuk hozzá a babot, a kókuszkrémet, a cukrot és a lime levét, forraljuk fel, és vegyük le a tűzről. Párolt rizzsel, laposkenyérrel vagy naankenyérrel fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu