Pillekönnyű japán piskóta: muffinformában készül a levegős tészta
A piskóta tésztája légies, tökéletes választás reggelire, de desszertként is megállja a helyét.
A világ legismertebb húsgolyója a svédeké, de más nemzetek konyhájában is találni darált húsos finomságot. A magyar konyha büszkesége a bakonyi húsgolyó, a japánoké pedig a tsukune. A japán finomság már látványra rabul ejtő, fényes, ragacsos máz öleli körbe, melytől igazán különleges zamatot kap.
A japán húsgolyó eredetileg darált csirkecombból készül, de csirkemellből vagy pulykahúsból is érdemes kipróbálni. A hagyományos receptben rizsbor alkotja a mázt, azaz szaké, de ennek hiányában rizsecetet is használhatsz.
A hagymát vágjuk finomra.
A darált húshoz keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, tojást, szójaszószt, étkezési keményítőt, sót és borsot. A darált húsos masszát fedjük le fóliával, és tegyük hűtőbe 15-30 percre, közben készítsük elő a mázt.
A fokhagymát és a gyömbért reszeljük le, majd keverjük össze a rizsecettel, rizsborral, cukorral, olajjal és a szójaszósszal.
A darált húsból formázzunk gusztusos golyókat, majd kevés olajon süssük szép aranybarnára őket. Amikor a gombócok elkészültek, szórjuk rájuk a szezámmagot és a szószt is öntsük rájuk, pirítsuk néhány percig.
Az elkészült húsgolyókat rizzsel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu