Szaftos kebab grillszezonra: jó fűszeresen az igazi

kebab
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha a grillezők táborát erősíted, mindenképp készíts idén kebabot, vegyes darált húsból készítve isteni lesz.

A kebab, ez a közel-keleti húsétel, minimális hozzávalóból készül, ízeiben mégis nagyon gazdag. Az alapja erősen fűszerezett darált hús, legtöbbször birka vagy bárány, amelyet hagyományosan parázs felett forgatva sütnek meg. Természetesen gázgrillen is elkészíthető, igaz, a füstös aroma hiányozni fog, maga a hús anélkül is ízletes.

A kebabból nem hiányozhat a hagyma, illetve az alább olvasható változatba egy csipet szódabikarbóna is került, hogy picit puhább legyen a hús. Ez a szuper recept és ötlet ezen az oldalon jött velem szembe, egyszerűen tökéletes.

Sütés közben nem csak forgatni, kenegetni is érdemes a húst: az olívaolajba ajánlott egy kevés citromlevet, sót és hagymalevet is csempészni. Utóbbi különlegesen hangzik, de valójában csak a lereszelt hagyma kinyomkodott levéről van szó. 

Kebab

kebab2

Hozzávalók 8 darabhoz

Hús:

  • 500 g darált bárányhús
  • 500 g darált marhahús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 tk
  • 1 tk bors
  • 0.5 tk kurkuma
  • 1 csipet szódabikarbóna

Kenegetéshez:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 tk hagymalé
  • 1 tk citromlé
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát pucoljuk meg, reszeljük le. Valamennyi levet fog ereszteni, azt nyomkodjuk ki belőle, de ne öntsük ki, tegyük félre.

A darált húsról – ha van rajta – öntsük le a felesleges folyadékot.

Egy nagy tálban keverjük össze a kétféle húst, a reszelt hagymát, a fűszereket és a szódabikarbónát. Addig gyúrjuk, míg össze nem áll egy gombóccá.

A grillt melegítsük elő, parázs fölött lesz az igazi a kebab. Ha gázgrillt használunk, kenjük le olajjal.

A húst osszuk 8 részre, majd vizes (vagy hagymaleves) kézzel formázzunk belőlük 8 darab gombócot. Lapítsuk ki őket, tegyük a közepükbe a nyársakat, majd formázzunk belőlük rudakat: nyomogassuk rá a darált húst a nyársra, míg kb. 2 centi vastag, 17 centi hosszú rudak nem lesznek belőlük. Kenjük le őket a hagymalével.

Tegyük őket a parázs fölé/forró gázgrillre. Már pár másodpercen belül kezdjük el őket forgatni, mert ha az egyik felük túlzottan megsül, széteshet a kebab. Oldalanként kb. 4-4 percre lesz szükségük. 

Amikor már nagyjából megsültek, kenjük le őket az olívaolajos-citromos-hagymás keverékkel. 

Ahogy elkészültek, rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük