Egytányérnyi rost és fehérje: a lencsés curry kiadós és nagyon finom
A lencse nem csak főzelékbe való, egy kis fantáziával ezernyi izgalmas fogás gyártható belőle, például fűszeres curry.
Ez a tartalmas lencsés fogás annyira gyorsan készül, hogy bármelyik hétköznap este összedobhatod. A hasonló ízvilágú, ám sokkal összetettebb lencsés bolognai raguval szemben sokkal egyszerűbb ételről van szó, ám a lényeges alapanyagok mind helyet kaptak benne. A lencse, a répa, a hagyma és a gomba felelnek az alapízekért, az egészet pedig a sűrű paradicsomszósz teszi krémessé.
A hagyományos barna lencse helyett használj francia Puy lencsét, mert kevésbé fő szét, és minden falatra jut majd roppanós és krémes textúra is. Ha pedig még nem igazán ismered az egyes lencsefajtákat és felhasználásukat, akkor ebből a cikkünkből részletesebben is olvashatsz róluk.
Hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt az olívaolajjal, és pirítsuk benne 8-10 percig a hagymát, a fokhagymát, a répát és a gombát. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a balzsamecetet, a szójaszószt, a főtt lencsét és a paradicsompassatát, és közepes hőfokon főzzük őket együtt is további 8-10 percig.
Szórjuk meg friss petrezselyemmel, és tetszés szerinti tésztával fogyasszuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu