Isteni padlizsántekercs krémes, hamis ricottával töltve: paradicsomszósszal sül össze
A padlizsánból készülő tekercsbe hamis ricotta kerül, az egész pedig egy szintén házilag készült fűszeres paradicsomszószban fő puhára.
Bár a lasagne hagyományosan egy darált hússal készülő olasz tésztaétel, a zöldséges változatai is egyre elterjedtebbek. Ezek közül a padlizsános és a lencsés a legnépszerűbbek, és ha ezt a mostanit megkóstolod, akkor esélyes, hogy hamar dobogós helyet kap a szemedben.
Ebben az esetben ugyanis a húst szójagranulátum helyettesíti, amely magas fehérjetartalmával és karakteres textúrájával is a darált húsra hasonlít. Ha nem sikerül beszerezned az apró, rizsszem méretű granulátumot, akkor használj nagyobb darabos szóját, és zúzd össze aprítógépben, vagy a húshoz hasonlóan daráld le.
Az alaplével forrázzuk le a szójagranulátumot, és hagyjuk, hogy 10 perc alatt magába szívja a folyadékot. Ha letelt az idő, óvatosan nyomkodjuk ki belőle a felesleget, és tegyük félre.
Az olívaolajon dinszteljük üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a répát és a zellert is, és 3 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a paradicsompürét is, pár másodpercig karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a leszűrt szójagranulátumot, és öntsük hozzá a vörösbort.
Főzzük 2-3 percig, vagy amíg az alkohol elpárolog belőle, majd öntsük fel a paradicsomszósszal és a megmaradt alaplével, adjuk hozzá a sót, borsot és kétféle rozmaringot, és közepes hőfokon rotyogtassuk 10-15 percig, vagy amíg a szósz szépen besűrűsödik.
Közben készítsük el a besamelt az ebben a receptben leírtak szerint.
Állítsuk össze a lasagnét. Egy közepes tepsit kenjünk ki olívaolajjal, majd vékony rétegben oszlassunk el az alján egy kevés bolognai ragut. Erre helyezzünk 3 lasagnelapot, majd jöhet rá egy réteg bolognai és egy réteg besamel. Ugyanígy ismételjük meg a rétegezést még két alkalommal, majd a negyedik réteg tetejére csak egy nagyobb adag besamelt hagyjunk.
Szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 45 perc alatt süssük aranybarnára, majd szeletelés előtt hagyjuk hűlni egy keveset, hogy jól összeálljon.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu