Édes, krumplis palacsinta: élesztős változatot mutatunk
Az olcsó és egyszerű alapanyagokból álló palacsintát könnyű elkészíteni: a német recept nem okoz csalódást!
A német nyelvterületen lappenpickert vagy csak pickert néven ismert egyszerű étel olcsó alapanyagokból készül, és egy tartalmas, gyorsan készülő desszertet takar. Formára leginkább az amerikai változathoz hasonlít, ebbe a palacsintába azonban krumpli is kerül.
Éppen ezért sokkal táplálóbb, mint az egyszerűbb palacsinták, és ha leves után eszed, akkor másodikra nem is lesz szükséged. Fogyaszd ezzel a fűszeres almaszósszal, vaníliaöntettel vagy más, tetszőleges szószokkal, gyümölcsökkel.
Krumplis palacsinta
Hozzávalók 15 darabhoz
- 200 ml szójaital vagy más növényi tejalternatíva
- 25 g friss élesztő
- 2 tk cukor
- 500 g krumpli megpucolva, lereszelve
- 250 g liszt
- 1 tk só
- 100 g mazsola (opcionális)
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A szójaitalt langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 5 percre, amíg elkezd felhabosodni.
Öntsük az élesztős keveréket a lereszelt krumplira, adjuk hozzá a lisztet, a sót és a mazsolát (ha használunk), és alaposan keverjük össze. Takarjuk le az edényt fóliával, és meleg helyen pihentessük 1 óráig.
Ha letelt az idő, hevítsünk bőséges olajat egy edényben (de nem kell, hogy ússzanak benne a palacsinták), és szaggassunk 2 evőkanálnyi mennyiségeket a masszából. Egy kanál hátával igazítsuk szabályos kör formájúra, és alacsony/közepes hőfokon süssük 7-8 percig. Félidőnél forgassuk meg őket. Akkor jók, ha kívül szép aranybarnák és ropogósak, a közepük pedig lágy.
Szedjük papírtörlőre, és még melegen fogyasszuk.
Tipp: a hagyományos változathoz a tej/növényi ital felét helyettesítsük sörrel.
-
2024-04-26 09:36:01
-
2024-04-22 09:32:01
-
2024-03-20 09:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!