Édes, krumplis palacsinta: élesztős változatot mutatunk

Krumplis-palacsinta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olcsó és egyszerű alapanyagokból álló palacsintát könnyű elkészíteni: a német recept nem okoz csalódást!

A német nyelvterületen lappenpickert vagy csak pickert néven ismert egyszerű étel olcsó alapanyagokból készül, és egy tartalmas, gyorsan készülő desszertet takar. Formára leginkább az amerikai változathoz hasonlít, ebbe a palacsintába azonban krumpli is kerül.

Éppen ezért sokkal táplálóbb, mint az egyszerűbb palacsinták, és ha leves után eszed, akkor másodikra nem is lesz szükséged. Fogyaszd ezzel a fűszeres almaszósszal, vaníliaöntettel vagy más, tetszőleges szószokkal, gyümölcsökkel.

Krumplis palacsinta

Krumplis-palacsinta

Hozzávalók 15 darabhoz

  • 200 ml szójaital vagy más növényi tejalternatíva
  • 25 g friss élesztő
  • 2 tk cukor
  • 500 g krumpli megpucolva, lereszelve
  • 250 g liszt
  • 1 tk
  • 100 g mazsola (opcionális)
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A szójaitalt langyosítsuk meg, keverjük el benne a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre 5 percre, amíg elkezd felhabosodni.

Öntsük az élesztős keveréket a lereszelt krumplira, adjuk hozzá a lisztet, a sót és a mazsolát (ha használunk), és alaposan keverjük össze. Takarjuk le az edényt fóliával, és meleg helyen pihentessük 1 óráig.

Ha letelt az idő, hevítsünk bőséges olajat egy edényben (de nem kell, hogy ússzanak benne a palacsinták), és szaggassunk 2 evőkanálnyi mennyiségeket a masszából. Egy kanál hátával igazítsuk szabályos kör formájúra, és alacsony/közepes hőfokon süssük 7-8 percig. Félidőnél forgassuk meg őket. Akkor jók, ha kívül szép aranybarnák és ropogósak, a közepük pedig lágy.

Szedjük papírtörlőre, és még melegen fogyasszuk.

Tipp: a hagyományos változathoz a tej/növényi ital felét helyettesítsük sörrel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük