Puha málnás muffin csokidarabokkal: az utolsó morzsa is elfogy majd
A muffinnak szinte minden gyümölcs jól áll: készítsd el zamatos málnával is, és dobd fel csokidarabokkal.
Ez a málnás muffin a legpuhább és legfinomabb, amit a zamatos nyári gyümölcsből készíthetsz. A sok friss málna mellett étcsoki is kerül bele, a kesernyés íz pedig remekül kiegészíti a bogyós gyümölcs édességét. Ahhoz, hogy a kontraszt jól érvényesüljön, a csokiból érdemes minél magasabb kakaótartalmút választani: min. 70%-os a legjobb.
A muffin másik pozitívuma, hogy nem szükséges hozzá tojás, hiszen a tésztát szuperül összefogja az őrölt lenmagból készült lentojás – és ezáltal hasznos rostokkal is gazdagodik a süti. Ha további tojáspótló módszerek is érdekelnek, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk részletesebben.
Málnás-csokis muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 200 g friss málna
- 2 ek őrölt lenmag
- 6 ek meleg víz
- 300 ml zab- vagy kókuszital
- 1 db biocitrom reszelt héja
- 1 ek friss citromlé
- 100 ml olaj
- 1 ek vaníliakivonat
- 350 g süteményliszt
- 2 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk só
- 1 tk őrölt fahéj
- 130 g cukor
- 1 tk porcukor a díszítéshez
- 50 g csokicsipsz vagy étcsoki durvára darabolva
Elkészítés:
A málnát mossuk meg, és tegyük félre.
A lenmaglisztet keverjük össze a meleg vízzel, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt besűrűsödjön.
Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a citromhéjat és a cukrot.
Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: a növényi italt, a citromlevet, az időközben elkészült lentojást, az olajat és a vaníliát.
Egy fakanál vagy szilikonspatula segítségével keverjük a folyékony hozzávalókat a szárazakhoz, és egységesítsük a masszát. Fontos, hogy ne keverjük túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll, különben a sütőpor és szódabikarbóna által létrehozott buborékok kiszöknek, és a muffinok sütés közben nem tudnak felnőni.
Adjuk hozzá a málnát és a csokidarabkat is, és nagyon óvatosan, körkörös mozdulatokkal keverjük a tésztához.
Olajozzuk ki egy muffinsütő rekeszeit (vagy használjunk sütőpapírokat), és kanalazzuk bele a tésztát.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük őket aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.
Vegyük ki a muffinokat, de 15 percig hagyjuk őket a sütőformában hűlni. Utána egy spatulával szedjük ki őket, és tegyük tálcára vagy tányérra teljesen kihűlni. Porcukorral díszítsük.
-
2024-03-16 09:28:01
-
2024-03-07 08:32:01
-
2024-03-03 11:08:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!