Puha málnás muffin csokidarabokkal: az utolsó morzsa is elfogy majd

Malnas-muffin-csokidarabokkal-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A muffinnak szinte minden gyümölcs jól áll: készítsd el zamatos málnával is, és dobd fel csokidarabokkal.

Ez a málnás muffin a legpuhább és legfinomabb, amit a zamatos nyári gyümölcsből készíthetsz. A sok friss málna mellett étcsoki is kerül bele, a kesernyés íz pedig remekül kiegészíti a bogyós gyümölcs édességét. Ahhoz, hogy a kontraszt jól érvényesüljön, a csokiból érdemes minél magasabb kakaótartalmút választani: min. 70%-os a legjobb.

A muffin másik pozitívuma, hogy nem szükséges hozzá tojás, hiszen a tésztát szuperül összefogja az őrölt lenmagból készült lentojás – és ezáltal hasznos rostokkal is gazdagodik a süti. Ha további tojáspótló módszerek is érdekelnek, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk részletesebben.  

Málnás-csokis muffin

Malnas-muffin-csokidarabokkal

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 200 g friss málna
  • 2 ek őrölt lenmag
  • 6 ek meleg víz
  • 300 ml zab- vagy kókuszital
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 1 ek friss citromlé
  • 100 ml olaj
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 350 g süteményliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 130 g cukor
  • 1 tk porcukor a díszítéshez
  • 50 g csokicsipsz vagy étcsoki durvára darabolva
Recept idők

Elkészítés:

A málnát mossuk meg, és tegyük félre.

A lenmaglisztet keverjük össze a meleg vízzel, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt besűrűsödjön.

Egy közepes tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a citromhéjat és a cukrot.

Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: a növényi italt, a citromlevet, az időközben elkészült lentojást, az olajat és a vaníliát.

Egy fakanál vagy szilikonspatula segítségével keverjük a folyékony hozzávalókat a szárazakhoz, és egységesítsük a masszát. Fontos, hogy ne keverjük túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll, különben a sütőpor és szódabikarbóna által létrehozott buborékok kiszöknek, és a muffinok sütés közben nem tudnak felnőni.

Adjuk hozzá a málnát és a csokidarabkat is, és nagyon óvatosan, körkörös mozdulatokkal keverjük a tésztához.

Olajozzuk ki egy muffinsütő rekeszeit (vagy használjunk sütőpapírokat), és kanalazzuk bele a tésztát.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük őket aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.

Vegyük ki a muffinokat, de 15 percig hagyjuk őket a sütőformában hűlni. Utána egy spatulával szedjük ki őket, és tegyük tálcára vagy tányérra teljesen kihűlni. Porcukorral díszítsük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük