Kelt tésztás croissant egyszerűen: álompuha péksüti ráérősebb reggelekre
Ez a croissant sokkal kevesebb bíbelődéssel jár, mint a klasszikus, francia változata: egyszerű kelt tésztából is mennyei lesz!
A mini croissant leveles tésztás változatának elkészítése ugyan picit pepecselős, de legalább ennyire szórakoztató is. A tésztát házilag is összeállíthatod, de boltban is megvásárolhatod készen, úgy még könnyebb dolgod lesz.
A parányi és szuper finom leveles tésztás croissant-ok tökéletes kiegészítői lesznek a reggelidnek pár szem eperrel és némi tejjel nyakon öntve.
A leveles tésztát tekerjük ki. Egy pizzavágó segítségével vágjuk hosszában ketté a tésztát, majd négy vízszintes vágással osszuk 8 egyenlő téglalapra.
Ezután mindegyik téglalapot vágjuk 5 függőleges oszlopra, és mindegyik oszlopot 2 háromszögre.
Az elkészült háromszög alakú formákat egyesével kezdjük el feltekerni a szélesebbik oldaluktól kezdve úgy, hogy a végére croissant-formákat kapjunk.
Ez egyáltalán nem bonyolult művelet, csak kézügyesség kérdése.
Ezt követően a tojást és a tejet verjük fel egy kisebb tálban.
Az elkészült croissant-okat mártsuk meg ebben a tojásos, tejes keverékben, majd szűrőkanál segítségével csepegtessük le róluk a felesleget, végül pedig tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe (a tepsi mérete kb. 20x30 cm).
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük meg benne a mini sütiket kb. 15 perc alatt.
Amint megsültek, kb. 10 percig pihentessük őket a tepsiben, majd már tálalhatjuk is.
Remekül passzolnak bogyós gyümölcsökhöz, eperhez, és persze tej mellé.
Fotók forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu