Szaftos rakott krumpli sok sajttal és tejföllel: másnap még finomabb
A rakott krumpli igazi hagyományos kedvenc, a kiadós fogás izgalmas variációkban kerülhet az étkezőasztalra, soha nem lehet ráunni.
Az olaszok egyszerűen burgonyatortaként emlegetik ezt a finomságot, melyet önmagában is lehet fogyasztani, de köretként is nagyszerű választás.
A rakottas akkor az igazi, ha a burgonya és a hagyma szép vékonyan van felszeletelve, így tudnak egyenletesen sülni. A rétegek közé kétféle sajt kerül, a tetején pedig fokhagymás vaj pirul, ettől lesz igazán ízletes a finomság, mely melegen és hidegen kínálva is fantasztikus.
Ha igazán gusztusosan szeretnéd szeletelni, akkor várd meg, míg picit hűl a burgonya. Nehéz kivárni, de úgy lesz igazán szemet gyönyörködtető.
A vajat olvasszuk meg, majd keverjük hozzá a reszelt fokhagymát, és tegyük félre.
A megtisztított burgonyát és hagymát a lehető legvékonyabban szeleteljük fel.
Vegyünk elő egy hőálló edényt, lehet ez tepsi, jénai vagy tortaforma, és kenjük ki kevés vajjal. Kezdjük el rétegezni a hozzávalókat. Először tegyünk le egy sor krumplit, fűszerezzük sóval és borssal, majd mehet rá a hagyma és a reszelt sajtok. A rétegezést úgy csináljuk, hogy a tetejére burgonya kerüljön.
A fokhagymás olvasztott vajat és tejet keverjük össze, majd öntsük a burgonyára.
A burgonyát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 50-55 perc alatt süssük készre. A finomság akkor jó, ha a teteje szép aranybarna, a krumpli puha. Ha a teteje már színt kapott, de még nem puha, akkor fedjük le alufóliával, és süssük addig, amíg megpuhul.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu