10 isteni túrós desszert, amit muszáj elkészíteni: pohárkrém, pite, kevert süti
A túró a magyar konyha kedvence, amelyet sütés és főzés során is sokoldalúan fel lehet használni.
A túrógombóc régi kedvenc, mely a legtöbb nagymama specialitásai közt szerepel. Az édes finomságot egyszerű elkészíteni, csupán arra kell figyelni, hogy a búzadarát óvatosan adagold, mert ha túl sok kerül belőle a túró mellé, akkor bizony kemény lesz a gombóc. A lágy textúra érdekében a begyúrt masszát hidegen pihentesd. Akár egy éjszakát is eltölthet a massza a hűtőben, másnap főzés után lágy, remegős lesz a gombóc belseje.
Az elkészült gombócok sokféle ruhát kaphatnak, hagyományosan pirított morzsába öltöznek: a hempergetésnél ügyelj rá, hogy a meleg vízből kihalászott golyók azonnal kerüljenek bele. Ez azért fontos, mert ha már hideg a gombóc, akkor nem fog rátapadni a zsemlemorzsa. Ha nem ragaszkodsz a klasszikus ruhához, akkor kókuszreszelékben vagy pirított, finomra aprított mandulában is megforgathatod a finomságot.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját a túróval keverjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, sót és a vaníliarúd kikapart belsejét.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a túrós keverékkel.
A masszát folpackkal takarjuk le, majd tegyük hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára.
Pihentetés után formázzunk gombócokat a masszából, majd bő, forrásban lévő vízben főzzük 12-15 percig.
A vajat hevítsük fel, majd a zsemlemorzsát pirítsuk meg aranybarnára.
A kész gombócokat forgassuk meg a pirított morzsában, majd tejföllel és porcukorral nyakon öntve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu