Rostban gazdag reggeli keksz: energiabomba napindító egyszerűen

Quinoas-repas-keksz-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Quinoa és répa egy helyen? Biztosítalak róla, hogy ez nem egy saláta, hanem egy rost- és fehérjegazdag sütemény, amely még gluténmentes is.

Ez a gyors keksz remek választás, ha általában nincs időd reggelizni, de az üres kalóriákat azért kerülnéd, mint amiket például egy gyors péksüti tud nyújtani. Olyan teljes értékű alapanyagok alkotják, mint a zabpehely, a reszelt répa vagy a quinoa, mindezt pedig olajos magvak és mandulavaj teszik még tartalmasabbá.

És ha mindez még nem győzött meg arról, hogy érdemes megsütnöd, akkor ez meg fog: a recept finomított cukor helyett juharszirupot használ, ami egy antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag édesítő, és egyben hidratálja is a tésztát.

Quinoás-répás keksz

Quinoas-repas-keksz

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 100 g zabpehelyliszt
  • 80 g nagy szemű zabpehely
  • 0.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk fahéj
  • 0.5 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk
  • 100 g főtt quinoa
  • 2 szál közepes répa lereszelve
  • 2 ek lenmagliszt
  • 6 ek meleg víz
  • 130 g mandulavaj
  • 60 ml kókuszolaj felolvasztva
  • 130 ml juharszirup
  • 80 g dió, mogyoró vagy mandula durvára darabolva
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban keverjük össze a zabpehelyliszet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a gyömbért és a sót. 

Adjuk hozzá a főtt quinoát és a répát, és alaposan keverjük össze őket.

Egy kisebb tálban keverjük a lenmagliszthez a meleg vizet, és tegyük félre 10 percre, hogy besűrűsödjön. Ez lesz a tojáspótlónk. 

Egy közepes tálban keverjük össze a mandulavajat, a kókuszolajat és a juharszirupot, majd adjuk hozzá az elkészült lentojást is.

Keverjük a tál tartalmát a száraz hozzávalókhoz, és végül forgassuk bele a diódarabokat is (vagy mogyorót, mandulát, ha azt használunk).

Kanalazzunk 1-1,5 evőkanálnyi adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és formázzuk őket kerekre. Tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.

Vegyük ki a sütőből, és mielőtt tányérra szedjük a kekszeket, hagyjuk 10 percig hűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük