Mamaféle tepertős pogácsa jó borsosan: így lesz szép réteges

Réteges tepertős pogácsa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A magyar konyha nagy kedvence a pogácsa, mely tepertővel és fekete őrölt borssal készítve egyszerűen abbahagyhatatlan finomság.

A pogácsa hozzátartozik a magyar gasztronómiához. A régi kedvenc sokféle tésztából és ízesítéssel készül: ha időhiányban szenvedsz, akkor dobd össze bolti leveles tésztából, vagy próbáld ki sütőporral. Ha hajlandó vagy időt áldozni rá, akkor pedig élesztővel készítsd el, a tésztát pedig hajtogasd, úgy szép réteges lesz.

A tepertős így lesz az igazi!

A tepertős pogácsa jó borsosan a legfinomabb, ezért 1 teáskanálnyi fekete őrölt borssal fűszerezd. Hogy még ellenállhatatlanabb legyen, fél teáskanálnyi chiliport is dolgozhatsz a tésztához, úgy sokkal különlegesebb és pikánsabb.

Tepertőből érdemes frisset használni, amit otthon ledarálhatsz vagy apróra darabolhatsz. Helyette boltban kapható tepertőkrémmel is megkenheted a tésztát.

Réteges tepertős pogácsa

Réteges tepertős pogácsa ct

Hozzávalók 6 személyre

  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab tojássárgája
  • kevés liszt a tészta alá
  • 20 dkg tepertő
  • 1 darab tojás a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, 8-10 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk bele a vajat. Ezután adjuk hozzá a sót, borsot, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, alaposan dagasszuk ki a tésztát.

A rugalmas tésztát takarjuk le, majd meleg helyen, 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk 2-3 cm vastagságúra. Ezután a tésztán kenjük el a darált tepertőt, majd indulhat a hajtogatás. Először a felső részt hajtsuk lefelé a tészta közepéig. Ezután az alsó részt hajtsuk felfelé a tészta közepéig. Amikor ezzel kész vagyunk, akkor jobbról hajtsuk középre, majd balról hajtsuk középre. A tésztát 30 percig pihentessük, majd nyújtsuk ki, és még kétszer ismételjük meg a hajtogatási folyamatot.

Az utolsó tésztanyújtásnál a tésztát nyújtsuk 3-4 centiméteresre. A tészta felületét egy éles késsel vagdossuk be, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát.

A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és pihentessük még 30 percig. Ezután kenjük le felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 18-22 perc alatt süssük szép aranybarnára. (A sütési idő sütőfüggő, akár néhány perccel tovább is sülhet a pogácsa.)

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük