
Mamaféle tepertős pogácsa jó borsosan: így lesz szép réteges

A magyar konyha nagy kedvence a pogácsa, mely tepertővel és fekete őrölt borssal készítve egyszerűen abbahagyhatatlan finomság.
A pogácsa hozzátartozik a magyar gasztronómiához. A régi kedvenc sokféle tésztából és ízesítéssel készül: ha időhiányban szenvedsz, akkor dobd össze bolti leveles tésztából, vagy próbáld ki sütőporral. Ha hajlandó vagy időt áldozni rá, akkor pedig élesztővel készítsd el, a tésztát pedig hajtogasd, úgy szép réteges lesz.
A tepertős így lesz az igazi!
A tepertős pogácsa jó borsosan a legfinomabb, ezért 1 teáskanálnyi fekete őrölt borssal fűszerezd. Hogy még ellenállhatatlanabb legyen, fél teáskanálnyi chiliport is dolgozhatsz a tésztához, úgy sokkal különlegesebb és pikánsabb.
Tepertőből érdemes frisset használni, amit otthon ledarálhatsz vagy apróra darabolhatsz. Helyette boltban kapható tepertőkrémmel is megkenheted a tésztát.
-
2023-11-25 10:16:01
-
2023-05-27 10:16:02
-
2023-04-07 08:32:01
Réteges tepertős pogácsa

Hozzávalók 6 személyre
- 2.5 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab tojássárgája
- kevés liszt a tészta alá
- 20 dkg tepertő
- 1 darab tojás a tetejére
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd letakarva, 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk bele a vajat. Ezután adjuk hozzá a sót, borsot, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, alaposan dagasszuk ki a tésztát.
A rugalmas tésztát takarjuk le, majd meleg helyen, 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk 2-3 cm vastagságúra. Ezután a tésztán kenjük el a darált tepertőt, majd indulhat a hajtogatás. Először a felső részt hajtsuk lefelé a tészta közepéig. Ezután az alsó részt hajtsuk felfelé a tészta közepéig. Amikor ezzel kész vagyunk, akkor jobbról hajtsuk középre, majd balról hajtsuk középre. A tésztát 30 percig pihentessük, majd nyújtsuk ki, és még kétszer ismételjük meg a hajtogatási folyamatot.
Az utolsó tésztanyújtásnál a tésztát nyújtsuk 3-4 centiméteresre. A tészta felületét egy éles késsel vagdossuk be, majd pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és pihentessük még 30 percig. Ezután kenjük le felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 18-22 perc alatt süssük szép aranybarnára. (A sütési idő sütőfüggő, akár néhány perccel tovább is sülhet a pogácsa.)
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!