
Fűszeres, sütőben sült tőkehalfilé – Egészséges és alakbarát vacsora
Nem csak ünnepnapokon lenne érdemes halat enni, de ha máskor nem, legalább karácsonykor tedd az asztalra.
A hal könnyű és egészséges alapanyag, egyszerűen elkészíthető, és tele van hasznos tápanyagokkal. Érdemes minél többször becsempészni a családi menübe. Ne csak rántsd, tedd változatosabbá különféle fűszerekkel és szószokkal. Sajttal sütve fenséges ebéd lehet, de akár ünnepeken is számolhatsz vele.
Ehhez a recepthez kiváló választás a fehér, lágy húsú tőkehal, továbbá a hekk és a fogas. Ügyelj arra, hogy ne süsd túl a halat. Tálalhatod párolt vagy sült zöldbabbal és bármilyen krumplival.
Ha szükséges, a halszeleteket tisztítsuk meg, öblítsük le, és itassuk fel róluk a nedvességet. A filét sózzuk, borsozzuk, és locsoljuk meg kevés citromlével.
A sajtszószhoz egy kisebb lábasban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a lisztet, majd folyamatosan kevergetve öntsük fel a tejjel.
Ha besűrűsödik, keverjük bele a reszelt sajtot, ízesítsük sóval, borssal és egy teáskanál mustárral.
Tegyük a halszeleteket egy zsiradékkal kikent tepsibe, és kanalazzuk rá a sajtszószt. Toljuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük meg 12-15 perc alatt. Ha a hús puha, a sajtszósz piros, kivehetjük a sütőből. Tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemmel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu