Szerencsehozó sörös-mézes sertéssült: szaftos és omlós

mezes-soros-sertessult-recept
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szaftos sertéshús, az édes méz és a sör karakteres íze együtt biztosan nem okoz csalódást még a nagyobb összejöveteleken sem.

A gazdagság- és szerencsehozó sertésből készült ételek az év végi időszak kedvencei. A hús a legváltozatosabban kerülhet a tányérra: készülhet belőle kocsonya, fasírt, pörkölt, káposztás egytálétel.

A legegyszerűbb azonban az, ha egyben megsütöd. Mindegy, hogy tarját, karajt vagy combot készítesz, a siker garantált. A pác sokféle lehet, de a sörös-mézes fűszerkeverékben sült hús íze, illata és látványa biztosan mindenkit elkápráztat. Locsolgasd sörrel, hogy még finomabb legyen. 

Sörös-mézes sertéssült

mezes-soros-sertes

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg sertéscomb vagy sertéskaraj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál kömény
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 ág rozmaring
  • 2.5 dl sör
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a mézet, a zúzott fokhagymát, a köményt és a pirospaprikát.

A sertést mossuk meg és törölgessük szárazra. Dörzsöljük be sóval, borssal, és kenjük rá a mézes pácot. Tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek átjárják a húst.

Pihentetés után rakjuk át a sertést egy zsiradékkal kikent tepsibe, és dobjunk mellé rozmaringágakat. Locsoljuk meg sörrel, és lefedve tegyük az előmelegített sütőbe. 

Süssük 180 fokon körülbelül két órán át. Közben többször locsoljuk meg és forgassuk a húst. Amikor puha, könnyen belemegy a hegyes kés, kívül pedig piros, kivehetjük a sütőből. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük