![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogós és egészséges házi kenyér magokkal és spenóttal
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha villámgyors, dagasztás nélküli kenyeret keresel, ami még látványos is, akkor ez a spenótos-magvas változat a lehető legjobb választás. Az már csak hab a tortán, hogy tele van egészségesebbnél egészségesebb alapanyagokkal.
Egy nagyon kedves barátnőm, egyben kolléganőm, álmodta meg a csupa zöld csodakenyeret. Bár maga a kenyérke egy pillanat alatt elfogyott, azért a róla készült képeket közkinccsé tette. Hihetetlen sikere volt a spenótos pékárunak, tényleg elképesztően nézett ki, ráadásul a hozzávalók listájából csak arra lehetett következtetni, hogy isteni finom is.
Látványos és egészséges
Úgyhogy elkértem a receptet. A csavar ott kezdődik, hogy a tésztája teljes kiőrlésű liszttel és spenóttal készül. Azonban a friss zöldön kívül is számtalan egészséges ropogtatnivaló kerül bele: szezámmag, lenmag, tökmag, zabpehely. Míg a spenót az egyik elsődleges vasforrásunk, addig a magvak a koleszterinünket tartják a megfelelő szinten.
Nem lesz gyúrható a tészta
Barátnőmnek a vérében van a sütés-főzés, semmit nem szokott méregetni, így a recept inkább csak irányadó, lehet, hogy picivel több lisztre vagy folyadékra lesz szükség. A lényeg, hogy a tészta sűrű, nokedlitészta állagú legyen, ennek megfelelően adagoljunk még hozzá lisztet vagy tejet.
Spenótos kenyér ropogós magvakkal
![spenótoskenyi](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291022/29102225_8141da90aa8dc2473c8d5ecbd0be9b2b_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm spenót (leveles vagy friss)
- 400 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag hántolt tökmag
- 2 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál lenmag
- ízlés szerint só, bors
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 marék zabpehely
- 3 darab tojás
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A leszűrt spenótot keverjük össze a tojással és a tejjel.
Keverjük alaposan össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük bele a spenótos keveréket is. Az a jó, ha állagra olyan, mint egy sűrű nokedlitészta, ha túl száraznak érezzük, még tejjel lehet hígítani.
Béleljünk ki sütőpapírral egy kenyérsütő formát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Öntsük a masszát a formába, majd toljuk a forró sütőbe. Kb. 45 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Kovács Csilla/Sóbors
Olvasd el ezt is!