Ropogós és egészséges házi kenyér magokkal és spenóttal

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ha villámgyors, dagasztás nélküli kenyeret keresel, ami még látványos is, akkor ez a spenótos-magvas változat a lehető legjobb választás. Az már csak hab a tortán, hogy tele van egészségesebbnél egészségesebb alapanyagokkal.

Egy nagyon kedves barátnőm, egyben kolléganőm, álmodta meg a csupa zöld csodakenyeret. Bár maga a kenyérke egy pillanat alatt elfogyott, azért a róla készült képeket közkinccsé tette. Hihetetlen sikere volt a spenótos pékárunak, tényleg elképesztően nézett ki, ráadásul a hozzávalók listájából csak arra lehetett következtetni, hogy isteni finom is.

Látványos és egészséges

Úgyhogy elkértem a receptet. A csavar ott kezdődik, hogy a tésztája teljes kiőrlésű liszttel és spenóttal készül. Azonban a friss zöldön kívül is számtalan egészséges ropogtatnivaló kerül bele: szezámmag, lenmag, tökmag, zabpehely. Míg a spenót az egyik elsődleges vasforrásunk, addig a magvak a koleszterinünket tartják a megfelelő szinten.

Nem lesz gyúrható a tészta

Barátnőmnek a vérében van a sütés-főzés, semmit nem szokott méregetni, így a recept inkább csak irányadó, lehet, hogy picivel több lisztre vagy folyadékra lesz szükség. A lényeg, hogy a tészta sűrű, nokedlitészta állagú legyen, ennek megfelelően adagoljunk még hozzá lisztet vagy tejet. 

Spenótos kenyér ropogós magvakkal

spenótoskenyi

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 400 gramm spenót (leveles vagy friss)
  • 400 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csomag hántolt tökmag
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 2 evőkanál lenmag
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 marék zabpehely
  • 3 darab tojás
  • 1 evőkanál tej
Recept idők

Elkészítés:

A spenótot, ha fagyasztott, ha friss, forrázzuk le: öntsük le forró vízzel, fedjük le, hagyjuk így pár percig, majd szűrjük le.

A leszűrt spenótot keverjük össze a tojással és a tejjel.

Keverjük alaposan össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük bele a spenótos keveréket is. Az a jó, ha állagra olyan, mint egy sűrű nokedlitészta, ha túl száraznak érezzük, még tejjel lehet hígítani.

Béleljünk ki sütőpapírral egy kenyérsütő formát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Öntsük a masszát a formába, majd toljuk a forró sütőbe. Kb. 45 perc alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Kovács Csilla/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük