Fűszeres, melengető vöröslencse-leves: édesburgonyától lesz krémes

6
Nyomtatás
Voroslencse-kremleves-edesburgonyaval
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sok melengető fűszerrel, vörös lencsével és édesburgonyával készül, az eredmény pedig annyira krémes és tápláló, hogy az már szinte hihetetlen. Próbáld ki még ma!

Ez az indiai leves mesésen sűrű, a vörös lencsétől és az édesburgonyától pedig annyira krémes, hogy el sem hiszed majd, hogy nincsen benne más sűrítőanyag. A vörös lencse az elterjedtebb zöld és barna változatokkal ellentétben sokkal gyorsabban megfő, és az állaga is pürésebb lesz, így kiváló alapanyaga a hasonló leveseknek, esetleg főzelékeknek. Ha nem mozogsz túl magabiztosan a lencsefajták és felhasználásuk világában, akkor ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz a témáról.

A recept olyan melengető fűszereket használ, mint a garam massala, a gyömbér vagy az immunerősítő szupersztár kurkuma. A megadott alapanyag-mennyiségek egy igazán sűrű, raguszerű levest eredményeznek, de ha hígabban kedveled, akkor használj hozzá több vizet vagy alaplevet.

Vöröslencse-leves

Voroslencse-kremleves-edesburgonyaval-c

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek kókuszolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 ek friss gyömbér apróra vágva
  • 1 db serrano paprika apróra vágva (opcionális)
  • 2 tk garam massala fűszerkeverék
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt kurkuma
  • 2 db közepes édesburgonya felkockázva
  • 200 g vörös lencse
  • 1 liter alaplé vagy víz
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 tk cukor
  • friss koriander, kókuszjoghurt a tálaláshoz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy edényt a kókuszolajjal, majd 3-4 percig dinszteljük benne a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a serrano paprikát (ha használunk). Adjuk hozzá a garam massala fűszerkeveréket, a köményt és a kurkumát, és pirítsuk őket is fél percig.

Adjuk hozzá az alaposan leöblített lencsét, az édesburgonyát, a sót és a borsot, majd öntsük fel az alaplével. Fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 25-30 percig, vagy amíg az édesburgonya teljesen megpuhul. 

Kóstoljuk meg a levest, és ha szükségesnek érezzük, adjunk hozzá 1-2 teáskanálnyi cukrot. Friss korianderrel, pirítóssal, más kenyérfélével kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon