A tököt mossuk meg, töröljük szárazra, és vágjuk félbe. Egy kanállal kaparjuk ki a magjait, majd a feleket vágjuk négybe, hogy összesen 8 cikkelyt kapjunk. Fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le alufóliával, és 180 fokra előmelegített sübőben 1 óra alatt süssük puhára.
Közben a pitealaphoz keverjük a liszthez a sót, a cukrot, a citromhéjat, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott hűtőhideg vajalternatívát (vagy vajat, ha azt használunk). Egy evőkanállal vagy kenőkéssel aprítsuk egészen kis darabokra, majd 2-3 részletben dolgozzuk bele a jéghideg vizet és a vaníliakivonatot is. Fontos, hogy a kis vajdarabok megmaradjanak, különben a tészta nem lesz szép omlós sütés után. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába, és 1 órára tegyük hűtőbe.
A megsült tököt hagyjuk hűlni 5-10 percig, majd egy kanállal kaparjuk le a húsát a héjról, és 500 grammot tegyünk aprítógépbe. Adjuk hozzá a kókusztejet, a barna cukrot, a juharszirupot, a kukoricakeményítőt, a vaníliakivonatot, a mandulavajat (ha otthon készítenéd, itt van hozzá a recept), a fűszereket és a sót, és 2 perc alatt dolgozzuk selymesre. Tegyük félre.
A pitetésztát csomagoljuk ki, és csípjünk le belőle egy 2-3 evőkanálnyi gombócot – ebből készül a díszítés. A tészta másik felét tegyük lisztezett felületre, és nyújtsuk 31-32 cm-es átmérőjűre. A sodrófával emeljük egy piteformába, és igazítsuk el az alján. A túllógó részeket hajtogassuk vissza a peremig, és nyomkodjuk szabályos formájúra. Tegyük vissza a hűtőbe.
A maradék tésztát nyújtsuk 2-3 mm vastagra, és egy éles késsel (vagy ha van, kiszúróval) vágjunk tetszőleges formákat belőle. Ha a képeken látható falevelek túl macerásnak tűnnek, akkor érdemes megnézni az ebben a cikkben bemutatott ötleteket is. Ha készen vagyunk a formázással, akkor kanalazzuk a tölteléket a lehűtött pitetésztára, egyenegessük a felszínét simára, és díszítsük.
A díszítőelemeket és a pite szélét kenjük meg növényi itallal, és szórjunk rá kevés barna cukrot. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és egy óra alatt süssük aranybarnára. Az egy óra leteltével a töltelék szélei kissé repedezettek lehetnek, a közepe pedig még rezgős: ez teljesen normális, amint a pite teljesen kihűl, a töltelék is is megdermed.
Kihűlés után szeleteljük, és tetszés szerint tejszínhabbal fogyasszuk.
Tipp: ha a töltelékhez nem használunk mandulavajat, pótoljuk ugyanannyi olajjal, különben nem lesz elég krémes.