Német hagymatorta mentesen: krémes töltelék kerül a pitetésztára
A hagymatorta egy klasszikus német recept, amelyben – ahogy a neve is elárulja – a hagyma dominál. A sűrű szósz ropogós pitetésztán sül krémesre.
A sváb konyha rengeteg finom ételt adott már nekünk, és itt most elég, ha csak a húsos táskára, a knédlire vagy a különféle káposztás ételekre gondolunk.
Ezúttal egy hagymás, kelt tésztás, sós süteményre fájt a fogunk, amely rendkívül laktató vacsora is lehet. Ráadásul könnyen elkészíthető ez a töltött tésztás finomság, amely ízéről a szerecsendió, tejszín, szalonna kombináció gondoskodik.
A tésztához a lisztet szitáljuk bele egy nagy tálba, majd adjuk hozzá a sót és a cukrot. Kézzel készítsünk egy mélyedést a közepére, majd szórjuk bele a porélesztőt.
Ezután öntsük rá a langyos vizet és a szobahőmérsékletű vajat. Az egészet gyúrjuk össze, legalább 5 percig dagasszuk a tésztát.
Amikor már szépen összeállt, fedjük le egy száraz konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni kb. 30 percig.
Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket.
Ehhez tisztítsuk meg a hagymát, majd aprítsuk fel. A szalonnát szintén vágjuk apró kockákra.
Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt, és az olajat hozzáadva dinszteljük meg a hagymát a szalonnakockákkal együtt.
Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat és a tejszínt. Adjuk hozzá a sót, a borsot és a szerecsendiót is, és keverjük tovább, amíg szép, csomómentes nem lesz. Ha elkészült a töltelék, tegyük félre.
Vajazzunk ki egy 26 cm-es átmérőjű tortaformát.
A megkelt tésztát gyúrjuk ismét össze lisztezett felületen, majd nyomkodjuk bele a kivajazott tortaformába úgy, hogy az oldalára is jusson belőle.
Ezután szórjuk rá a bacont és hagymát, majd öntsük bele az elkészült szószt.
A sajtot reszeljük le, és vastagon szórjuk meg vele a sütemény tetejét.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük meg benne a süteményt kb. 50 perc alatt.
Az elkészült süteményt rácsra téve pihentessük 5-10 percig, közben aprítsuk fel a megmosott metélőhagymát, és mielőtt feszeleteljük a pitét, hintsük meg vele.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu