Mamaféle tejfölös gombaleves: a tartalmas levesből nem hiányozhat a házi galuska
A vajas galuska kötelező eleme a levesnek, sokkal finomabb és laktatóbb lesz a végeredmény.
A tárkonnyal készült tejszínes levesek nagyon változatosak: van, amelyik csak zöldségekkel, míg más hússal készül. Hagyományosan ez a leves akkor az igazi, ha enyhén savanykás, ezért sokan citrommal is dúsítják. Én most egy igazán tartalmas változatot próbáltam ki, már egy tányér után jóllakik az ember, második fogásra nem is lesz szükség. Ha mégis, akkor bőven elég palacsintában gondolkodni.
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd dobjuk rá a közepes kockákra vágott húst, és pirítsuk fehéredésig. Ezután adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt répákat, és pirítsuk 2-3 percig, utána a megtisztított, feldarabolt gombákat és a borsót is keverjük hozzá.
A húsra és a zöldségekre öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi, majd fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal.
Amikor a leves hozzávalói megpuhultak, öntsük rá a tejszínt, és néhány perc alatt forraljuk egybe.
A levest szórjuk meg finomra aprított petrezselyemmel. Ízlés szerint főtt tojással megkoronázva kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu