Sűrű, tárkonyos vadraguleves: felmelegít a hideg, őszi napokon

tarkonoyos-vadraguleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ki ne szeretne egy sűrű és forró levest egy borongós, esős, hideg estén? Ezúttal egy igazán különleges, vadragualapokon nyugvó leves receptjét mutatjuk.

A ragulevesek, akárcsak egy jó húsleves, rendkívül kedvelt és népszerű ételek. Ez a változat sokféle zöldséggel készül, és a hús és a tárkony adja meg az igazi karakterét. Az alábbi ragulevest kivételesen nem csirkével vagy pulykával, hanem vaddisznóhússal készítettük.

Tipp

A levest megszórhatod pirított kenyérkockákkal is a tálalásnál, ha nincs kedved tésztát kifőzni hozzá.

Tárkonyos vadraguleves

tarkonoyos-vadraguleves

Hozzávalók 10 személyre

Leves:

  • 1 kg vaddisznólapocka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 0.5 db karalábé
  • 2 db krumpli
  • 0.5 db zeller
  • 30 dkg gomba
  • 2 ek vaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek tárkony
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 3 liter zöldségalaplé/víz

A habaráshoz:

  • 2 ek liszt
  • 2 dl főzőtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágjuk fel szeletekre, majd azokat egészen apró kis darabokra. Enyhén sózzuk és borsozzuk be a darabokat, hogy már a pirulás alatt is legyen egy finom, sós, borsos alapízük.

A zöldségeket mossuk, illetve hámozzuk meg. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret karikázzuk fel, a karalábét és a krumplit kockázzuk, a zellert pedig szeleteljük. A gombát szintén vágjuk fel szeletekre, a fokhagymát pedig pucoljuk meg.

A vajat olvasszuk fel egy nagyobb lábosban. 

A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, majd a vajon pároljuk üvegesre. 

Ha a hagyma már üveges, adjuk hozzá a tárkonyt, a babérlevelet, az őrölt fekete borsot, majd forgassuk át alaposan. Végül adjuk hozzá a húst és pároljuk fehéredésig.

A fokhagymagerezdeket aprítsuk fel, és adjuk a húsos alapléhez. 

A húshoz adjunk hozzá a vizet/alaplevet, és addig főzzük, amíg megpuhul, ez körülbelül 1-1,5 óra. 

Ha időközben túl sok víz párolog el a levesből, pótoljuk vízzel vagy zöldségalaplével.

Amikor a hús már megpuhult, adjuk hozzá a zöldségeket, majd kóstolás alapján utánfűszerezhetjük sóval, borssal és tárkonnyal.

A zöldségeknek nem kell sok idő, hogy puhára főjenek, így további 25 perc elteltével már készíthetjük is a habarást, hogy tényleg szép, sűrű legyen a leves. 

Ehhez keverjük össze a lisztet és a főzőtejszínt, majd adjunk hozzá egy merőkanálnyit a forró levesből. Keverjük el, majd az egészet öntsük a levesbe folyamatos kevergetés mellett. Forraljuk össze, és még melegen tálaljuk is 1-2 szelet citrommal. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük