A legkrémesebb sütőtökös rizottó: öröm belőle minden falat

Sutotokos-rizotto-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a sütőtökös rizottó a legkényeztetőbb és legmelengetőbb őszi komfortkaja: tápláló, mégsem fekszi meg a gyomrodat!

A rizottók fénykorukat élik, és ha a hűvösebb időkben te is nagy lelkesedéssel készíted el az egyes változatait, akkor ez a recept neked szól. Az őszi és téli hónapok abszolút kedvence, a gombás rizottó mellett szentelj nagyobb figyelmet a sütőtökös variációkra is, hiszen a szezon ikonikus zöldsége, a sütőtök is remekül párosítható a rizshez.

A sütőtök pürésített formában kerül az ételbe: ezt készen is beszerezheted (ebben az esetben vigyázz, hogy natúr, ízesítetetlen sütőtökpürét válassz), vagy akár otthon is megsütheted és pürésítheted a tököt. Ha utóbbi megoldást választod, akkor ebben a cikkben hasznos tippeket találsz a tök előkészítéséhez és sütéséhez.

Tejmentes sütőtökös rizottó

Sutotokos-rizotto

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 300 g arborio rizs
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 0.25 tk bors
  • 1 tk
  • 3 ág rozmaring
  • 1 l zöldségalaplé
  • 300 g sütőtökpüré
  • 200 ml kókuszkrém vagy más növényi főzőkrém
  • 3 ek sörélesztőpehely
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a rizst, és 1 percig együtt is pirítsuk. Öntsük hozzá a fehérbort, kaparásszuk fel az odaragadt darabokat, és főzzük 2-3 percig, vagy amíg az alkohol teljesen el nem párolog.

Adjuk hozzá a sót, a borsot, az egész rozmaringágakat, és öntsük hozzá az alaplé harmadát. Alacsony hőfokon, gyakori kevergetés mellett addig főzzük, amíg a rizs felszívja a folyadékot, majd adjuk hozzá az alaplé második és harmadik részét is.

Ha a rizs az utolsó részt is magába szívta, akkor adjuk hozzá a sütőtökpürét és a kókuszkrémet is, és főzzük további 10 percig. Végül keverjük bele a sörélesztőpelyhet, és még forrón fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük