Különleges hummusz feketebabból: így is mesés a népszerű mártogatós
Hummusz nemcsak csicseriborsóból készülhet, hanem szinte bármelyik hüvelyessel jól működik. Így készítsd mexikói feketebabból!
Ezt a receptet az az ötlet ihlette, hogy szerettem volna egy finom húsos ragut készíteni, de nem mindennapi köntösbe csomagolni. A választásom a tricolor pritaminpaprikára esett, ami már önmagában is étvágygerjesztő látványt nyújt.
A ragut a darált marhahús, a kukorica és a különleges feketebab ötvözete teszi ínycsiklandóvá, amit megbolondítottam még egy kis chili con carne fűszerkeverékkel is, végül pedig reszelt parmezánnal toltam a sütőbe.
A vöröshagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paradicsomot szintén mossuk meg és kockázzuk fel apróra.
A rizst kétszeres mennyiségű hideg vízben, egy csapott teáskanál sóval 12 perc alatt főzzük puhára.
Vegyünk elő egy nagy méretű serpenyőt, amelynek magas a fala. Melegítsük fel benne az olívaolajat, amin ezután dinszteljük meg a hagymákat. Adjunk hozzá egy kávéskanál sót, hogy a hagyma összeessen.
Amikor már kezd üveges lenni a hagyma, adjuk hozzá a darált húst. Sózzuk meg újabb egy kávéskanál sóval, illetve őröljünk rá fekete borsot. Adjuk hozzá a babérlevelet és a fűszerkeveréket is. Fedő alatt főzzük a húst, amíg kellemes, fűszeres illata nem lesz. Ekkor adjuk hozzá a korábban felkockázott paradicsomot, és 10 percig főzzük együtt a hússal. Ha a hús alatt elfőne a lé, adjunk hozzá 1 dl vizet.
Ezután mehet bele a sűrített paradicsom. Főzzük a paradicsomos ragut további 10 percig. Ezt követően adjuk hozzá a feketebabkonzervet, mehet bele a leve is, illetve a kukoricát is keverjük bele. Főzzük együtt ismét 10 percig, illetve ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
Ha elkészült, halásszuk ki belőle a babérleveleket, majd jöhet a paprika megtöltése.
A paprikákat mossuk meg és vágjuk le a kalapjukat úgy, hogy azt utána még vissza tudjuk rá illeszteni. Csumázzuk ki a paprikákat.
Egy közepes tálban keverjük össze a babos, húsos ragut és a rizst. A rizsből igény szerint tehetünk bele kevesebbet is, ha inkább a krémes ragu ízére vágyunk jobban. A kikevert tölteléket töltsük bele a paprikákba úgy, hogy a tetejükig érjen.
Ezután reszeljünk mindegyik tetejére egy kis parmezánt, majd helyezzük rájuk a kalapokat.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra, és egy 20x20-as tepsiben, 20-25 perc alatt süssük készre a töltött paprikákat. A sütéshez érdemes a tepsibe sütőpapírt tenni, vagy némi zsiradékot, esetleg vizet, hogy a paprikák ne égjenek meg.
Félidőnél ellenőrizzük őket, hogy nem grilleződött-e meg a paprika, mert ha igen, akkor érdemes lejjebb venni a hőfokot.
Tálalásnál a paprikát tányérra szedve, kettő az egyben fogásként tálaljuk.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors