Marhahúsos raguval töltött pritaminpaprika: babtól tartalmas a töltelék

toltott-paprika
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ennek a fogásnak a kulcsa a csomagolás. A húsos ragut paprikába töltjük bele, amit parmezánnal borítunk be, majd forró sütőben megsütjük.

Ezt a receptet az az ötlet ihlette, hogy szerettem volna egy finom húsos ragut készíteni, de nem mindennapi köntösbe csomagolni. A választásom a tricolor pritaminpaprikára esett, ami már önmagában is étvágygerjesztő látványt nyújt.

A ragut a darált marhahús, a kukorica és a különleges feketebab ötvözete teszi ínycsiklandóvá, amit megbolondítottam még egy kis chili con carne fűszerkeverékkel is, végül pedig reszelt parmezánnal toltam a sütőbe. 

Töltött pritaminpaprika

toltott-paprika

Hozzávalók 4 személyre

A raguhoz:

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 100 g rizs
  • 500 g darált marhahús
  • 2 tk
  • 1 tk bors
  • 2 db babérlevél
  • 1 csomag chili con carne fűszerkeverék (25 g)
  • 100 g sűrített paradicsom
  • 300 g feketebabkonzerv
  • 4 ek mirelit kukorica

A töltött paprikához:

  • 4 db pritaminpaprika
  • 4 tk parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel apróra. A paradicsomot szintén mossuk meg és kockázzuk fel apróra.

A rizst kétszeres mennyiségű hideg vízben, egy csapott teáskanál sóval 12 perc alatt főzzük puhára. 

Vegyünk elő egy nagy méretű serpenyőt, amelynek magas a fala. Melegítsük fel benne az olívaolajat, amin ezután dinszteljük meg a hagymákat. Adjunk hozzá egy kávéskanál sót, hogy a hagyma összeessen.

Amikor már kezd üveges lenni a hagyma, adjuk hozzá a darált húst. Sózzuk meg újabb egy kávéskanál sóval, illetve őröljünk rá fekete borsot. Adjuk hozzá a babérlevelet és a fűszerkeveréket is. Fedő alatt főzzük a húst, amíg kellemes, fűszeres illata nem lesz.  Ekkor adjuk hozzá a korábban felkockázott paradicsomot, és 10 percig főzzük együtt a hússal. Ha a hús alatt elfőne a lé, adjunk hozzá 1 dl vizet.

Ezután mehet bele a sűrített paradicsom. Főzzük a paradicsomos ragut további 10 percig. Ezt követően adjuk hozzá a feketebabkonzervet, mehet bele a leve is, illetve a kukoricát is keverjük bele. Főzzük együtt ismét 10 percig, illetve ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

Ha elkészült, halásszuk ki belőle a babérleveleket, majd jöhet a paprika megtöltése.

A paprikákat mossuk meg és vágjuk le a kalapjukat úgy, hogy azt utána még vissza tudjuk rá illeszteni. Csumázzuk ki a paprikákat.

Egy közepes tálban keverjük össze a babos, húsos ragut és a rizst. A rizsből igény szerint tehetünk bele kevesebbet is, ha inkább a krémes ragu ízére vágyunk jobban. A kikevert tölteléket töltsük bele a paprikákba úgy, hogy a tetejükig érjen.

Ezután reszeljünk mindegyik tetejére egy kis parmezánt, majd helyezzük rájuk a kalapokat.

A sütőt melegítsük elő 170 fokra, és egy 20x20-as tepsiben, 20-25 perc alatt süssük készre a töltött paprikákat. A sütéshez érdemes a tepsibe sütőpapírt tenni, vagy némi zsiradékot, esetleg vizet, hogy a paprikák ne égjenek meg. 

Félidőnél ellenőrizzük őket, hogy nem grilleződött-e meg a paprika, mert ha igen, akkor érdemes lejjebb venni a hőfokot.

Tálalásnál a paprikát tányérra szedve, kettő az egyben fogásként tálaljuk. 

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük