Így készül a híres vadászszelet: sűrű gombamártás az alapja

Nyomtatás
vadasz-szelet
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vadászszelet, vagy ahogyan azt Németországban hívják, a jägerschnitzel, egy könnyen elkészíthető, mennyei gombamártás kíséretében tálalt húsos főétel.

Ezt a mennyei ételt egy Erlensee nevű német kisvárosban volt szerencsém először megkóstolni, az Erlebnisgaststätte Erlensee nevű étteremben. A tóparton ülve inni a finom német sört és mellé elfogyasztani egy jägerschnitzelt, maga volt az álom. 

A krémes gombamártás selymesen ölelte körül az omlós, sült karajszeleteket, ami mellett természetesen szalvétagombóc volt a kísérő. Az ízek egyszerűen lenyűgözőek voltak, így adta magát, hogy reprodukáljam ezt a fantasztikus és egyébként könnyen elkészíthető ételt itthon is.

Vadászszelet

vadasz-szelet

Hozzávalók 3 személyre

A gombamártáshoz:

  • 500 g barna csiperke
  • 1 szelet bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 125 ml zöldségleves-alaplé
  • 125 ml tejszín
  • 1 tk friss kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 ek vaj
  • só, bors ízlés szerint

A húshoz:

  • 5 szelet sertéskaraj
  • 3 ek liszt
  • só, bors ízlés szerint
  • 3 ek olaj
Recept idők

Elkészítés:

A hússzeleteket egy nappal az elkészítés előtt sózzuk be, és pihentessük hűtőben, hogy másnapra kellően meg tudjanak puhulni. Főzés előtt vegyük ki a hűtőből, hogy kissé felmelegedhessenek.

A gombákat mossuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A hagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel. A bacont vágjuk fel egészen apró darabokra.

Egy nagy serpenyőben olvasszuk fel a vaj felét, és amikor elkezd sercegni, dobjuk rá a gombát. Enyhén pirítsuk meg, és hagyjuk, hogy egy kis levet eresszen. Vegyük le a tűzről, szedjük egy kisebb tányérra, majd tegyük félre.

Ugyanebben a serpenyőben hevítsünk fel a vaj másik felét, majd dobjuk rá a felaprított hagymát és a bacont. Alacsony-közepes lángon pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a gombát, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Fokozatosan öntsük hozzá a tejszínt és az alaplevet.

Forraljuk fel az egészet, majd vegyük le alacsonyra a lángot, és hagyjuk, hogy a tejszín elkezdjen besűrűsödni. Fedő alatt főzzük kb. 15 percig, gyakorta megkeverve. Ha a folyadékot kevesellnénk alatta, adjunk hozzá még egy kis tejszínt, majd alapelvet. 

A sóval csak óvatosan, hiszen az alaplé magában is sós. Ha a mártás állaga már szép krémes, az illata pedig bejárja az egész konyhát, el is készültünk vele.

A hússzeleteket borsozzuk be, majd hempergessük meg lisztben. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd közepes lángon, oldalanként kb. 5-7 perc alatt süssük meg benne a húst.  Akkor tökéletes, ha kap egy enyhe kis színt, és a villa csak úgy siklik benne.

Szedjük tányérra, majd öntsük le a krémes gombamártással, és már tálalhatjuk is. Köretként a már említett szalvétagombócot ajánljuk hozzá.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon