Mutatós szívdesszert leveles tésztából: vaníliakrém borítja

Vanilias-szivdesszert-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a desszert alig valamiből készül, ráadásul néhány perc munka van vele: utolsó pillanatos vendégvárónak is tökéletes!

Nem kell különleges alkalom ahhoz, hogy szív formájú desszertet készíts: egy átlagos vendégvárást is feldobhatsz ezekkel az egyszerűen készülő, mégis mutatós vaníliás finomságokkal. A sütik alapja kész leveles tészta, sütés és kihűlés után ezekre jön a vaníliapuding, tálalás során pedig piros bogyós gyümölcsökkel dobhatod fel őket.

A szív formájú kiszúró különösen előnyös, ha leveles tésztával dolgozol, mert kevés megy kárba belőle. Érdemes a szokásosnál nagyobb kiszúrót használni, mert amint a tészta elkezd megemelkedni, az alapterülete kissé lecsökken. Én egy 25x40 cm-es levelestészta-laphoz egy 7x5 cm-es formát használtam, és így jött ki belőle 20 darab sütemény.

Vaníliás szívdesszert

Vanilias-szivdesszert-1

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 1 db levelestészta-lap
  • 0.5 csomag vaníliás pudingpor (20 g)
  • 250 ml növényi ital (vagy tej) + 2 ek a tészta lekenéséhez
  • 2 tk barna cukor
  • 1.5 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 marék friss málna a dekoráláshoz (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A leveles tésztát felhasználás előtt 10 perccel vegyük ki a hűtőből, és hagyjuk kissé felmelegedni. Tekerjük ki, és szúrjuk ki belőle a szívformákat. Sorakoztassuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le kevés növényi itallal, és szórjuk meg a barna cukorral (ez sütés közben szépen rásül a tésztára). Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük aranybarnára. Vegyük ki, és a tepsiben hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Közben készítsük el a vaníliakrémet. Egy kisebb tálkában kevés tejjel/növényi itallal keverjük csomómentesre a pudingport, a cukrot és a vaníliás cukrot, egy kis edényben forraljuk fel a maradék növényi italt, és keverjük hozzá a vaníliás keveréket. Főzzünk belőle pudingot, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. (Ha a puding nagyon besűrűsödik, vagy bőrös lesz a teteje, csak dolgozzuk át kézi mixerrel, és újra krémes lesz.)

Kenjük a krémet az alapokra, és rendezzük őket sütistálra. Tetszés szerint friss málnával, porcukorral díszítsük. Hűtőben tároljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük