Így készíts vegán bacont tempehből: ugyanolyan füstös az íze

Tempeh-bacon
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Íme egy szuper alternatíva arra az esetre, ha megkívánod a bacont, de a húst azért mellőznéd: a tempeh roppanós és fehérjedús.

A tempeh egy természetes, növényi alapú húspótló, amelyet a szójababok fermentálásával készítenek. Felhasználása nagyon sokoldalú, hiszen süthető, főzhető, grillezhető és rengeteg étellel jól működik.

Nem állítom, hogy ez a vegán alternatíva teljes mértékben megegyezik a baconnel, mert nyilvánvalóan nem hús, de kellemesen ropogós, hússzerű állaga és pikáns, füstös íze van. Tökéletes választás, ha baconcsíkokra vágysz, mert amerikai palacsintához vagy egy tartalmas angol reggelihez tökéletesen passzol. De akár apró darabokra is morzsolhatod, és salátára vagy sült burgonyára is szórhatod.

Vegán bacon

Tempeh-bacon-c

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g tempeh vékony csíkokra vágva
  • 60 ml szójaszósz
  • 2 ek rizsecet
  • 2 ek juharszirup
  • 1 ek olívaolaj
  • 0.5 tk őrölt kömény
  • 0.5 tk füstölt paprika
  • 1 csipet frissen őrölt fekete bors
Recept idők

Elkészítés:

A tempehszeleteket fektessük egy nagyobb serpenyőbe, öntsünk rájuk kevés vizet, és fedő alatt, alacsony hőfokon pároljuk 10-15 percig. Szűrjük le, és tegyük félre.

Közben készítsük el a pácot. Egy kisebb tálban keverjük össze az összes többi hozzávalót, öntsük a tempehre, és hagyjuk pihenni 15 percig.

Fektessük a tempehszeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 8-10 percig, vagy amíg a széleik megpirulnak és roppanóssá válnak.

Vegyük ki a sütőből, és fogyasztás előtt hagyjuk 10 percig hűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük