Sokzöldséges fajitas: fűszeres, mexikói egytálétel egyszerűen
A zöldséges, csicseriborsós egytálételt bármelyik hétköznap gyorsan összedobhatod, a fajitas fűszerkeverékkel pedig igazi mexikói hangulatot varázsolhatsz a konyhádba.
A fajitas a mexikói konyha egyik alapvető és széles körben elterjedt fogása, amely jellemzően valamilyen grillezett húsból, felcsíkozott paprikából és hagymából áll, az ízeket pedig a jellegzetes fűszerkeverék dobja fel.
Ebben a receptben a húst csicseriborsóval pótoltam, így vegánként és vegetáriánusként is bátran elkészítheted, de akkor is remek összeállítás, ha egyszerűen csak húsmentes vacsorára vágysz.
A fűszerkeveréket minden esetben magad állítsd össze, mert sokkal autentikusabb és intenzívebb lesz az étel íze, mint a bolti, előre csomagolt változatokkal.
Zöldséges fajitas
Hozzávalók 2 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db csicseriborsó-konzerv (kb. 300 g)
- 0.5 tk őrölt kömény
- 0.5 tk fokhagyma-granulátum
- 0.5 tk szárított oregánó
- 0.5 tk szárított bazsalikom
- 1 tk füstölt paprika
- 0.25 tk chilipehely
- 0.5 tk só
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és a paprikákat, és magas hőfokon pirítsuk őket 4-5 percig, hogy a széleik aranybarnára piruljanak.
Adjuk hozzá a leszűrt csicseriborsót, a fűszereket és a sót, és folyamatos keverés mellett pirítsuk össze további 4-5 perc alatt. Ha csípősebbre szeretnénk, adjunk hozzá extra chilipelyhet.
Ez a fajitas alapreceptje, kiegészítésként adhatunk hozzá további zöldségeket is, mint a kukorica vagy a borsó.
Pirított tortillalapokba pakoljuk, salsaszósszal, guacamoléval, sajtszósszal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!