![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi kerüljön a kamrába? 10 alapanyag, amivel nem lesz gond a hó vége
![kcover](https://kep.index.hu/1/0/4444/44447/444470/44447018_3390982_4fcdb7ec4bfb44798a832a0db51a7e69_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A mai növekvő árak mellett kifejezetten nehéz takarékos és egészséges konyhát vinni. Hogy a hó vége mégse legyen nehéz, már az elején bölcsen kell a kosárba pakolni, így az utolsó héten a spájz tartalma sokat segíthet.
Az árak az egekben, kijelenthető, hogy ma a legnagyobb vasárnapi kedvenc, a rántott hús is igazi luxusnak számít. Kifejezetten olcsó recepteket nehéz készíteni, pedig a spórolás mostanában különösen fontos.
Semmi sem lehetetlen, ha rászánod az időt, folyamatosan tervezel és böngészed az akciós újságokat, akkor még a hónap utolsó hetében vagy heteiben is meleg étel fog az asztalra kerülni. Fontos, hogy a hónap elején töltsd fel a kamrádat olyan nélkülözhetetlen alapanyagokkal, amelyeket csak akkor veszel elő, ha már pénzszűkében vagy. Ennek a módszernek a nagymamák a mesterei, érdemes a praktikáikat megfogadni, és bűvészkedni kicsit, hogy ne érjen meglepetés a hónap végén.
Hogy segítsük az olvasót, elmondjuk, mi hogy csináljuk, melyek azok a termékek, melyek mindig vannak otthon, így pedig könnyebb a spórolás, és mindig össze lehet dobni valami egyszerűt, de finomat.
![kct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4444/44447/444470/44447050_2a9f7bb6ba8615b66c6660049bf8590f_wm.jpg)
Száraztészták
A tésztákat különböző formákban érdemes megvásárolni, jó, ha van levesnek való, spagetti, kocka vagy tarhonya a polcon. A tésztákból leves, főétel, tésztasaláta vagy desszert is készülhet. A tészta remek választás spórolós napokra, különösen akkor, ha nem szeretnél sok időt a konyhában tölteni. Míg fő, simán elkészítheted hozzá a ragut, amellyel egybeforgatva megeszed. A legjobb olcsó és gyors vacsorák közé tartozik a paradicsomos, krumplis, fokhagymás, gombás tészta, de ha épp édességre éhezel, mákos vagy grízes tésztát is összedobhatsz belőle.
![kct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4444/44447/444470/44447068_e1667eafccb150ebea643638e151fc7d_wm.jpg)
Rizs
Ott a helye a konyhában, többféle változat közül lehet válogatni, az elkészítése mindnek egyszerű. Ha van rizs a kamrádban, főzhetsz belőle egyszerű levest, valamilyen köretet vagy egytálételt, melynek nem kötelező rizottónak lennie. Konzerves zöldségekkel és fűszerekkel egyszerű, de finom ételt kínálhatsz a hónap utolsó napjain is.
![kct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4444/44447/444471/44447104_4d4ca8d1eb27d3352dba15a294280e07_wm.jpg)
Olaj
Még a hó elején érdemes belőle bevásárolni azt a mennyiséget, amennyire szükség lesz az egész hónapban. Piríthatsz rajta egy kis hagymát, fokhagymát, kell egy kis fűszer, és tésztával egybe forgatva máris kész az egyszerű vacsora.
![kct9](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4444/44447/444474/44447444_d8fc729bb9dfbc2ee7b36345aa8ecc23_wm.jpg)
Liszt és cukor
Bölcs dolog nagyobb mennyiségben vásárolni belőlük, főleg, mikor akciósak, így biztos, hogy marad a hó végére belőlük. Mindkét alapanyag fontos a sütés során, de más finomságok készítésénél is hasznosak. Ha van még a kamrádban sütőpor vagy szárított élesztő, akkor házi lepénykenyér vagy kenyér is készülhet, főleg a drága péksütik leváltására.
![kct10](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4444/44447/444475/44447536_1d4341272353798e655d3c64c82d34f5_wm.jpg)
Konzervek, befőttek és lekvárok
Sokan ellenségként tekintenek a konzerves zöldségekre, pedig nagyon praktikus alapanyagok, rengeteg változatban elérhetők. Az áruk sem rossz, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a konzervek hosszú ideig, akár 1-2 évig is elállnak a kamra polcán, ha pedig szükség van rájuk, remek vacsorát dobhatsz belőlük össze. Konzervekből érdemes hüvelyeseket is vásárolni, babot, csicseriborsót vagy lencsét. A konzerves verziót áztatni sem kell, azonnal dolgozhatsz velük, ízletes levest, fasírtot vagy szaftos ragut, akár zöldségpörköltet is alkothatsz belőlük, melyeket tésztával vagy rizzsel egybeforgatva kínálhatsz.
![kct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4444/44447/444471/44447166_36520b3926c103e1616f893fae617637_wm.jpg)
Persze másfajta konzerveket is beszerezhetsz, például gombát vagy kukoricát, melyekből saláta, tésztaétel, leves, köret is készülhet.
Konzervek közül a paradicsom nagyon sokrétűen felhasználható, amelyet beszerezhetsz üveges vagy tubusos változatban is, az állag is változó, darabos vagy sűrített, püré. A paradicsomkonzervből számos ízletes fogás készülhet, leves, tésztás étel, vagy valamilyen zöldséges ragut is összehozhatsz belőle.
![kct7](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4444/44447/444472/44447226_ae90a93fd4ac9f64405f32b74795929e_wm.jpg)
A pesto is idesorolandó, ízletes és sokféle módon tálalhatod, jólesik tésztával egybeforgatva, de kenyérre kenve is finom.
A lekvárok és kompótok sem hiányozhatnak a kamrából, főleg, ha édesszájú vagy. Ha van lekvár, akkor máris tudsz palacsintát, fánkot vagy piskótát sütni, de a befőtt is hasznos, tejberizzsel vagy -grízzel igazán élvezetes.
Fűszerek
Az ízesítőkből sosem elég, hisz a különlegesebb fajtákkal egzotikus ízeket varázsolhatsz az otthonodba. A fűszerek vásárlásánál érdemes az akciós újságokat bújni, sok esetben olcsón hozzá lehet jutni különlegesebb aromákhoz, melyek sokáig elállnak, így, ha van a kamrádban chiliszósz, tabasco vagy más különlegesség, a legegyszerűbb tésztás ételt is ízletesebbé teheted velük.
![kct11](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4444/44447/444475/44447572_9091f3eef4649871bed21e177178d305_wm.jpg)
Mirelit áru
Fagyasztott termékeket sem bűn otthon tartani. A vásárlásukkor szintén érdemes az akciós újságokat bújni, egy zacskó vegyes zöldséges keverék rizzsel vagy tésztával egybeforgatva szuper vacsora lehet. De zöldbabot vagy borsót is tarthatsz a fagyóban, így leves vagy főzelék is készülhet. Érdemes a mélyhűtőben leveles tésztát is tárolni, sós és édes finomságok készülhetnek belőle. Ha van otthon kakaó, máris kész az egyszerű kakaós csiga, de fahéjjal is ki lehet próbálni.
![kct8](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4444/44447/444472/44447234_e157e36fd45258b5f75ce97489f42db9_wm.jpg)
Tudatosság
A konyhakellékeid közt mindig legyen fagyasztózacskó, -doboz, vagy egyszerűen mosd el a használt tejfölös-, joghurtosdobozt, így a mélyhűtőbe rengeteg hasznos finomságot tudsz rejteni.
Ha hó végén ennél egy jó zöldséglevest, de friss zöldségre már nem telik, és mirelit sincs kéznél, akkor érdemes még a hónap elején előre gondolkodni, a vasárnapi húsleves készítésénél a zöldségek héját ne dobd ki, gyűjtsd össze. De ne csak a húsleves zöldjeivel tegyél így, a brokkoli- vagy a karfiolszár is megérdemli, hogy eltedd, az ízük, vitamintartalmuk megmarad, alaplét készíthetsz belőlük.
A húsvásárlásnál is érdemes előre gondolkodni. Érdemes úgy vásárolni, hogy a hónap utolsó hetére is félreteszel belőlük. Ha piacra jársz, a csirkemellet csonttal vedd, akár kérd meg az eladót, hogy csontozza ki, ha te nem szeretnél ezzel foglalkozni. A csontot fagyaszd le, levesnek és mártásnak tökéletes alapanyag. Maradékmentésnek az is jó megoldás, ha amikor például rántott húst vagy pörköltet készítesz, egy keveset félreteszel az előkészített húsból a fagyóba, majd hó végén előveszed. Nem kell nagy mennyiségben gondolkodni, már 1 maréknyi kockázott hús feldobja az ételt, ha például zöldséges konzervből készítesz ragut.
A tojáshiány is elkerülhető az utolsó héten. Ha a hónapban sokat sütsz, és a recept csak sárgáját vagy fehérjét kér, akkor a maradékot fagyaszd le.
Fotók: Getty Images