Mi kerüljön a kamrába? 10 alapanyag, amivel nem lesz gond a hó vége

kcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mai növekvő árak mellett kifejezetten nehéz takarékos és egészséges konyhát vinni. Hogy a hó vége mégse legyen nehéz, már az elején bölcsen kell a kosárba pakolni, így az utolsó héten a spájz tartalma sokat segíthet.

Az árak az egekben, kijelenthető, hogy ma a legnagyobb vasárnapi kedvenc, a rántott hús is igazi luxusnak számít. Kifejezetten olcsó recepteket nehéz készíteni, pedig a spórolás mostanában különösen fontos.

Semmi sem lehetetlen, ha rászánod az időt, folyamatosan tervezel és böngészed az akciós újságokat, akkor még a hónap utolsó hetében vagy heteiben is meleg étel fog az asztalra kerülni. Fontos, hogy a hónap elején töltsd fel a kamrádat olyan nélkülözhetetlen alapanyagokkal, amelyeket csak akkor veszel elő, ha már pénzszűkében vagy. Ennek a módszernek a nagymamák a mesterei, érdemes a praktikáikat megfogadni, és bűvészkedni kicsit, hogy ne érjen meglepetés a hónap végén.

Hogy segítsük az olvasót, elmondjuk, mi hogy csináljuk, melyek azok a termékek, melyek mindig vannak otthon, így pedig könnyebb a spórolás, és mindig össze lehet dobni valami egyszerűt, de finomat.

Száraztészták

A tésztákat különböző formákban érdemes megvásárolni, jó, ha van levesnek való, spagetti, kocka vagy tarhonya a polcon. A tésztákból leves, főétel, tésztasaláta vagy desszert is készülhet. A tészta remek választás spórolós napokra, különösen akkor, ha nem szeretnél sok időt a konyhában tölteni. Míg fő, simán elkészítheted hozzá a ragut, amellyel egybeforgatva megeszed. A legjobb olcsó és gyors vacsorák közé tartozik a paradicsomos, krumplis, fokhagymás, gombás tészta, de ha épp édességre éhezel, mákos vagy grízes tésztát is összedobhatsz belőle.

Rizs

Ott a helye a konyhában, többféle változat közül lehet válogatni, az elkészítése mindnek egyszerű. Ha van rizs a kamrádban, főzhetsz belőle egyszerű levest, valamilyen köretet vagy egytálételt, melynek nem kötelező rizottónak lennie. Konzerves zöldségekkel és fűszerekkel egyszerű, de finom ételt kínálhatsz a hónap utolsó napjain is.

Olaj

Még a hó elején érdemes belőle bevásárolni azt a mennyiséget, amennyire szükség lesz az egész hónapban. Piríthatsz rajta egy kis hagymát, fokhagymát, kell egy kis fűszer, és tésztával egybe forgatva máris kész az egyszerű vacsora.

Liszt és cukor

Bölcs dolog nagyobb mennyiségben vásárolni belőlük, főleg, mikor akciósak, így biztos, hogy marad a hó végére belőlük. Mindkét alapanyag fontos a sütés során, de más finomságok készítésénél is hasznosak. Ha van még a kamrádban sütőpor vagy szárított élesztő, akkor házi lepénykenyér vagy kenyér is készülhet, főleg a drága péksütik leváltására.

Konzervek, befőttek és lekvárok

Sokan ellenségként tekintenek a konzerves zöldségekre, pedig nagyon praktikus alapanyagok, rengeteg változatban elérhetők. Az áruk sem rossz, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a konzervek hosszú ideig, akár 1-2 évig is elállnak a kamra polcán, ha pedig szükség van rájuk, remek vacsorát dobhatsz belőlük össze. Konzervekből érdemes hüvelyeseket is vásárolni, babot, csicseriborsót vagy lencsét. A konzerves verziót áztatni sem kell, azonnal dolgozhatsz velük, ízletes levest, fasírtot vagy szaftos ragut, akár zöldségpörköltet is alkothatsz belőlük, melyeket tésztával vagy rizzsel egybeforgatva kínálhatsz. 

Persze másfajta konzerveket is beszerezhetsz, például gombát vagy kukoricát, melyekből saláta, tésztaétel, leves, köret is készülhet.

Konzervek közül a paradicsom nagyon sokrétűen felhasználható, amelyet beszerezhetsz üveges vagy tubusos változatban is, az állag is változó, darabos vagy sűrített, püré. A paradicsomkonzervből számos ízletes fogás készülhet, leves, tésztás étel, vagy valamilyen zöldséges ragut is összehozhatsz belőle.

A pesto is idesorolandó, ízletes és sokféle módon tálalhatod, jólesik tésztával egybeforgatva, de kenyérre kenve is finom

A lekvárok és kompótok sem hiányozhatnak a kamrából, főleg, ha édesszájú vagy. Ha van lekvár, akkor máris tudsz palacsintát, fánkot vagy piskótát sütni, de a befőtt is hasznos, tejberizzsel vagy -grízzel igazán élvezetes.

Fűszerek

Az ízesítőkből sosem elég, hisz a különlegesebb fajtákkal egzotikus ízeket varázsolhatsz az otthonodba. A fűszerek vásárlásánál érdemes az akciós újságokat bújni, sok esetben olcsón hozzá lehet jutni különlegesebb aromákhoz, melyek sokáig elállnak, így, ha van a kamrádban chiliszósz, tabasco vagy más különlegesség, a legegyszerűbb tésztás ételt is ízletesebbé teheted velük.

Mirelit áru

Fagyasztott termékeket sem bűn otthon tartani. A vásárlásukkor szintén érdemes az akciós újságokat bújni, egy zacskó vegyes zöldséges keverék rizzsel vagy tésztával egybeforgatva szuper vacsora lehet. De zöldbabot vagy borsót is tarthatsz a fagyóban, így leves vagy főzelék is készülhet. Érdemes a mélyhűtőben leveles tésztát is tárolni, sós és édes finomságok készülhetnek belőle. Ha van otthon kakaó, máris kész az egyszerű kakaós csiga, de fahéjjal is ki lehet próbálni.

Tudatosság

A konyhakellékeid közt mindig legyen fagyasztózacskó, -doboz, vagy egyszerűen mosd el a használt tejfölös-, joghurtosdobozt, így a mélyhűtőbe rengeteg hasznos finomságot tudsz rejteni.

Ha hó végén ennél egy jó zöldséglevest, de friss zöldségre már nem telik, és mirelit sincs kéznél, akkor érdemes még a hónap elején előre gondolkodni, a vasárnapi húsleves készítésénél a zöldségek héját ne dobd ki, gyűjtsd össze. De ne csak a húsleves zöldjeivel tegyél így, a brokkoli- vagy a karfiolszár is megérdemli, hogy eltedd, az ízük, vitamintartalmuk megmarad, alaplét készíthetsz belőlük.

A húsvásárlásnál is érdemes előre gondolkodni. Érdemes úgy vásárolni, hogy a hónap utolsó hetére is félreteszel belőlük. Ha piacra jársz, a csirkemellet csonttal vedd, akár kérd meg az eladót, hogy csontozza ki, ha te nem szeretnél ezzel foglalkozni. A csontot fagyaszd le, levesnek és mártásnak tökéletes alapanyag. Maradékmentésnek az is jó megoldás, ha amikor például rántott húst vagy pörköltet készítesz, egy keveset félreteszel az előkészített húsból a fagyóba, majd hó végén előveszed. Nem kell nagy mennyiségben gondolkodni, már 1 maréknyi kockázott hús feldobja az ételt, ha például zöldséges konzervből készítesz ragut.

A tojáshiány is elkerülhető az utolsó héten. Ha a hónapban sokat sütsz, és a recept csak sárgáját vagy fehérjét kér, akkor a maradékot fagyaszd le.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük