
Selymes, almás zellerkrémleves: ropogós dió dobja fel

Az illatos almakrémleves melegen és hidegen is finom, csábító állagát a habtejszínnek köszönheti.
A gyümölcsleves nem csak nyáron aktuális, az őszi, téli időben is jólesik. A szezon egyik sztárja az alma, melyből pompás leves alkotható.
A selymes krémleves akkor az igazi, ha az alma mellé plusz alapanyagot csempészel. Lehet ez körte vagy többfajta almát is mixelhetsz. A receptben a gyümölcs mellé zeller kerül, amelytől sokkal karakteresebb zamatot kap.
A fűszerezése több lehetőséget rejt magában. Tálalásnál érdemes egy kis fahéjjal bolondítani, de ha szeretnéd, akkor főzés közben bátran adj egy teáskanálnyi reszelt gyömbért és szegfűszeget a krémleveshez.
-
2023-12-01 14:32:02
-
2023-11-27 08:52:02
-
2023-11-21 10:16:01
Almás zellerkrémleves

Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 1 gumó zeller
- 1 kg alma
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olaj
- alaplé (zöldség) vagy víz
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 2 darab babérlevél
- 2 dl habtejszín
Tálalás:
- dió ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított zellert és almát vágjuk kockákra.
Egy magas falú lábasban a vajat és az olajat melegítsük fel, majd dobjuk rá az összekockázott zellert, és pirítsuk 2-3 percig. Ezután az almakockákat is keverjük hozzá, majd öntsük fel annyi alaplével vagy vízzel, amennyi ellepi. A levest fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel.
A levest főzzük addig, amíg a zeller és az alma megpuhul (körülbelül 40-45 perc), majd szedjük ki a babérlevelet, és botmixerrel pürésítsük a levest. Ezután adjuk hozzá a tejszínt, és néhány perc alatt forraljuk egybe.
Az elkészült levest dióval, almaszeletekkel és fahéjjal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!