
Hagyományos korhelyleves hússal és sok savanyú káposztával gazdagítva

Ha nem vagy húsevő, akkor krumplival dúsítva készítsd el, tejföl helyett pedig tejszínnel is kipróbálhatod a receptet.
Másnaposság ellen mindenki másra esküszik, a legtöbben azonban egyetértenek abban, hogy macskajaj esetén egy tányérnyi minden jóval megpakolt, forró leves az igazi csoda. A mamák tanácsát megfogadva ilyenkor a hús-, káposzta- vagy a korhelyleves a legjobb választás.
A korhelyleves a régi recept szerint kolbásszal gazdagítva készül, ám nem árt, ha az ember változtat néha. Az ízletes levest érdemes füstölt tarjával is elkészíteni, ha pedig vegetáriánus vagy, krumplival tedd bőségesebbé. A korhelyleves tejföllel az igazi, de ezen a ponton is lehet újítani, használhatsz helyette tejszínt.
Bőséges korhelyleves

Hozzávalók 4 személyre
- 15 dkg füstölt tarja
- 1 fej vöröshagyma
- kevés zsír vagy olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 30 dkg savanyú káposzta (vagy édes)
- 2 darab krumpli
- só és bors ízlés szerint
- 2 darab babérlevél
- 2 dl tejföl
Elkészítés:
A füstölt tarját ízlés szerint szeleteljük fel, majd bő vízben főzzük 15-20 percig, utána szűrjük le, a főzőlét tegyük félre.
A finomra vágott hagymát kevés zsiradékon dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Körülbelül 1-2 perc múlva keverjük hozzá a fűszerpaprikát és öntsük fel a tarja főzővizével.
Az alaposan átmosott, feldarabolt káposztát is adjuk a leveshez a kockákra vágott burgonyával és a tarjával együtt. Ezután fűszerezzük sóval, borssal és babérlevéllel a levest, főzzük fedő alatt 25-30 percig, míg az alapanyagok megpuhulnak.
A tejfölt keverjük simára 1-2 merőkanálnyi főzőlével, majd adjuk a leveshez. 2-3 perc főzés után tálalhatjuk is a fogást.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!