Tojásmentes palacsinta chiamaggal: a tökéletes hétvégi reggeli

Chiamagos-palacsinta-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kedvenced a hagyományos, vékony tésztás palacsinta, de nem eszel tojást? Van rá megoldás: készítsd el chiamaggal!

A vékony tésztás palacsinta nem nagy ördöngösség, csak egy jó recept és a megfelelő alapanyagok kellenek hozzá – többek között liszt, tej és tojás. Mi történik azonban akkor, ha a tojás, vagyis az egyik legfontosabb hozzávaló kimarad? Tulajdonképpen semmi, mert nélküle is tökéletes palacsintát süthetsz. 

Mindez pedig a chiamagnak és a zselésítő tulajdonságának köszönhető: ugyanis süteményekben képes a tojáshoz hasonlóan viselkedni, és szépen összefogja a tésztát. Nincs ez másként ezzel a palacsintával sem, és a chia által még a rosttartalma is magasabb lesz. Ha pedig részletesebben is érdekel a tojásmentes sütés-főzés, akkor ebben a cikkben olvashatsz további tojáspótló alternatívákról.

Chiamagos palacsinta

Chiamagos-palacsinta

Hozzávalók 2 személyre

  • 100 g liszt
  • 1 ek chiamag
  • 1 ek cukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet
  • 150 ml növényi ital (kókusz, zab vagy mandula)
  • 60 ml szóda- vagy szénsavas ásványvíz
  • kevés olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a palacsinta száraz hozzávalóit, majd kisebb mennyiségekben keverjük hozzá a növényi italt és a vizet is.

10 percig pihentessük, hogy a chiamag kissé megszívja magát a folyadékkal. Közben hevítsünk fel egy serpenyőt minimális olajjal, és egy merőkanállal adagoljunk bele annyi tésztát, hogy vékonyan ellepje a serpenyő alját. Közepes hőfokon, oldalanként 1-2 perc alatt süssük aranybarnára.

Tetszőleges töltelékkel, gyümölcsökkel fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük