Tojásmentes palacsinta chiamaggal: a tökéletes hétvégi reggeli
A kedvenced a hagyományos, vékony tésztás palacsinta, de nem eszel tojást? Van rá megoldás: készítsd el chiamaggal!
A vékony tésztás palacsinta nem nagy ördöngösség, csak egy jó recept és a megfelelő alapanyagok kellenek hozzá – többek között liszt, tej és tojás. Mi történik azonban akkor, ha a tojás, vagyis az egyik legfontosabb hozzávaló kimarad? Tulajdonképpen semmi, mert nélküle is tökéletes palacsintát süthetsz.
Mindez pedig a chiamagnak és a zselésítő tulajdonságának köszönhető: ugyanis süteményekben képes a tojáshoz hasonlóan viselkedni, és szépen összefogja a tésztát. Nincs ez másként ezzel a palacsintával sem, és a chia által még a rosttartalma is magasabb lesz. Ha pedig részletesebben is érdekel a tojásmentes sütés-főzés, akkor ebben a cikkben olvashatsz további tojáspótló alternatívákról.
Chiamagos palacsinta
Hozzávalók 2 személyre
- 100 g liszt
- 1 ek chiamag
- 1 ek cukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 0.5 tk őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 150 ml növényi ital (kókusz, zab vagy mandula)
- 60 ml szóda- vagy szénsavas ásványvíz
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük össze a palacsinta száraz hozzávalóit, majd kisebb mennyiségekben keverjük hozzá a növényi italt és a vizet is.
10 percig pihentessük, hogy a chiamag kissé megszívja magát a folyadékkal. Közben hevítsünk fel egy serpenyőt minimális olajjal, és egy merőkanállal adagoljunk bele annyi tésztát, hogy vékonyan ellepje a serpenyő alját. Közepes hőfokon, oldalanként 1-2 perc alatt süssük aranybarnára.
Tetszőleges töltelékkel, gyümölcsökkel fogyasszuk.
-
2024-04-26 09:36:01
-
2024-04-22 09:32:01
-
2024-03-20 09:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!