Így lesz szaftos a cigánypecsenye: füstölt szalonnával az igazi

13
Nyomtatás
Cigánypecsenye füstölt szalonnával cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cigánypecsenye klasszikus kedvenc, mely sertéshúsból készítve az igazi. A szaftos hússzeletek tetejéről az irdalt, pirosra sült szalonna sem hiányozhat.

Az ízletes fogás a régi vendéglők nagy kedvence, melyet otthon is érdemes összedobni. Szinte mindenki máshogy készíti ezt a finom ételt, én például olykor sertéscombból. A hússzeleteket ilyenkor vékonyra klopfolom, majd lisztbe forgatom, és bő olajban megsütöm. A tetejükre fokhagyma és bors kerül. Ha azonban a hagyományos, eredeti változatot szeretnéd kínálni, akkor sertéstarjából érdemes megalkotni.

Így lesz igazán fenséges!

Hogy a hús minél ízletesebb legyen, kötelező bepácolni, a kész szeletek tetejére pedig sült, irdalt szalonna kerüljön. Természetesen sertéskarajból vagy -combból is kipróbálható, de tarjából az igazi, mert az sokkal szaftosabb. Tálalásnál van, aki sült hagymakarikákat is tesz a tányérra, vagy tükörtojást. Sült krumpli helyett pedig sütőben sült parázsburgonyát is kínálhatsz a hús mellé.

Cigánypecsenye füstölt szalonnával

Cigánypecsenye füstölt szalonnával ct

Hozzávalók 6 szelethez

  • 6 evőkanál olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál mustár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 szelet tarja
  • olaj a hús sütéséhez
  • 6 szelet szalonna (füstölt)
  • 80 dkg krumpli
  • olaj a krumpli sütéséhez
Recept idők

Elkészítés:

Az olajba keverjük bele a sót, borsot, fűszerpaprikát, mustárt és a zúzott fokhagymát. Ezzel a páccal kenjük be a hússzeleteket, majd tegyük hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára.

A hússzeleteket kevés olajon, mindkét oldalán süssük 2-3 percig, míg megpirulnak kívülről, majd helyezzük tepsire.

A hús sütése után megmaradt olajat öntsük a tepsire helyezett hússzeletekre, és toljuk őket 160 fokosra előmelegített sütőbe 40-45 percre. (Vagy míg egy villa könnyen bele nem megy.) Félidőben a húst fordítsuk meg.

A szalonnaszeleteket irdaljuk be, majd abban a serpenyőben, amelyben a húst sütöttük, a szalonnát is süssük meg.

A megtisztított krumplit vágjuk hasábokra, majd bő olajban süssük pirosra.

Tálalás:

A krumplit szedjük tányérra, tegyük a tetejére vagy mellé a hússzeleteket, majd a megsütött szalonnákat is tegyük a tányérra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon