Gyors leveles tészta házilag, 4 hozzávalóból: a fagyasztóban sokáig eláll
Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle.
A leveles tésztából készült sütemények igazi jolly jokernek számítanak, hiszen édes és sós töltelékkel egyaránt megállják a helyüket. Ehhez pedig nem is feltétlenül kell házi készítésű tésztával dolgoznod, a bolti változat is remek választás. Éppen ezért érdemes tartani belőle a hűtőben, mert viszonylag sokáig eláll, és sokféle módon elkészítheted. Sőt, akár le is fagyaszthatod.
Ebben a sós vendégváróban a sajt a főszereplő, mellette pedig szezámmagot is tartalmaz. Mindössze 5-10 percnyi tényleges munka van vele, a többit pedig a sütő végzi. Ha pedig allergia vagy az étrended miatt nem eszel tejterméket, akkor a sajtot bátran helyettesítsd növényi alternatívákkal.
A tésztalapokat terítsük egymás mellé, és az egyiket kenjük meg krémsajttal. (Ahhoz, hogy könnyebben tudjunk dolgozni, hagyjuk a krémsajtot szobahőmérsékletűre melegedni.)
Szórjuk rá a reszelt sajtot, a sót és a borsot. Terítsük rá a második lapot, és óvatosan simítsuk őket egymásra, hogy ne maradjon köztük levegő. Egy éles késsel vágjuk félbe a hosszabbik oldala mentén, és az így keletkezett lapokból vágjunk 10-10 darab 2 cm széles csíkot. Mindegyiket csavarjuk meg, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 2-3 cm távolságra.
Kenjük be őket kevés tejjel vagy növényi itallal, és szórjuk meg szezámmaggal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images