Csavart sajtos rúd 5 perc munkával: leveles tésztából készül

Csavart-sajtos-rud-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a sajtos rúd leveles tésztából készül, így akár 5 perc alatt is összedobhatod!

A leveles tésztából készült sütemények igazi jolly jokernek számítanak, hiszen édes és sós töltelékkel egyaránt megállják a helyüket. Ehhez pedig nem is feltétlenül kell házi készítésű tésztával dolgoznod, a bolti változat is remek választás. Éppen ezért érdemes tartani belőle a hűtőben, mert viszonylag sokáig eláll, és sokféle módon elkészítheted. Sőt, akár le is fagyaszthatod.

Ebben a sós vendégváróban a sajt a főszereplő, mellette pedig szezámmagot is tartalmaz. Mindössze 5-10 percnyi tényleges munka van vele, a többit pedig a sütő végzi. Ha pedig allergia vagy az étrended miatt nem eszel tejterméket, akkor a sajtot bátran helyettesítsd növényi alternatívákkal.

Csavart sajtos rúd

Csavart-sajtos-rud

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 2 lap leveles tészta (kb. 25x40 cm)
  • 150 g sajt vagy növényi alternatíva reszelve
  • 150 g krémsajt vagy növényi alternatíva
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek szezámmag
  • 2 ek tej vagy szójaital
Recept idők

Elkészítés:

A tésztalapokat terítsük egymás mellé, és az egyiket kenjük meg krémsajttal. (Ahhoz, hogy könnyebben tudjunk dolgozni, hagyjuk a krémsajtot szobahőmérsékletűre melegedni.)

Szórjuk rá a reszelt sajtot, a sót és a borsot. Terítsük rá a második lapot, és óvatosan simítsuk őket egymásra, hogy ne maradjon köztük levegő. Egy éles késsel vágjuk félbe a hosszabbik oldala mentén, és az így keletkezett lapokból vágjunk 10-10 darab 2 cm széles csíkot. Mindegyiket csavarjuk meg, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 2-3 cm távolságra.

Kenjük be őket kevés tejjel vagy növényi itallal, és szórjuk meg szezámmaggal. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük