Izgalmas sós pite túróval, sajttal és szőlővel: az utolsó morzsáig elfogy
Szőlőből az ősz legkülönlegesebb pitéjét sütheted meg, melyben a kakukkfű intenzív zamata érvényesül.
A dolmades, avagy a görög töltött szőlőlevél ismerős lehet, hiszen nagyon hasonlóan, csak más fűszerezéssel készül, mint az Erdélyben népszerű töltike. Az alap ugyanaz mindkettőnél: rizses-húsos tölteléket tesznek a szőlőlevélbe, majd feltekerve megsütik vagy főzik.
A görög változatba olyan friss és karakteres fűszerek kerülnek, mint a menta, a kapor és a petrezselyem, és természetesen a hagyma sem hiányozhat belőle. A dolmadest készítik húsosan és hús nélkül, csak rizzsel is, rád van bízva, melyiknek szavazol bizalmat.
Ha friss szőlőlevéllel dolgozol, blansíroznod kell őket, de ha erre nincs lehetőséged, a konzerves változat is megteszi. A dolmadest nem érdemes kis adagban készíteni, a betöltött tekercsek pillanatokon belül elfogynak, hidd el, nem nehéz belőle 5-10 darabot eltüntetni.
Ha friss levelekkel dolgozunk, készítsük őket elő: dobjuk őket forrásban lévő vízbe, majd pár másodpercig főzzük, míg sötétebb lesz a színük és elvesztik a merevségüket. Szűrjük le őket, majd tegyük hideg vízbe. Ha lehűlt, csöpögtessük le.
A rizst öblítsük át.
Készítsük el a tölteléket: az apróra vágott hagymát dinszteljük puhára az olajon, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. 1 perc után adjuk hozzá a húst, sózzuk, borsozzuk, addig süssük, míg barnára nem vált a színe. Ekkor keverjük hozzá az összeaprított zöldfűszereket, a rizst és a citromlevet, alacsony lángon főzzük 10-15 percig. (A rizsnek itt még nem kell teljesen megpuhulnia.)
Készítsünk magunk elé egy szőlőlevelet úgy, hogy az erezete nézzen felfelé. Tegyünk a közepére egy evőkanálnyit a rizses töltelékből. Ugyanúgy, mint a töltött káposztánál, hajtsuk be a szőlőlevelet jobbról és balról, majd alulról tekerjük fel. Járjunk el így a többi levéllel is.
Tegyük a betöltött leveleket egy lábas aljára szorosan egymás mellé (akár több rétegben), majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A tetejükre tegyünk egy lefordított tányért.
Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük kb. 30 percig, míg a rizs teljesen megpuhul.
A szószhoz a keményítőt keverjük ki a citrom levével, majd adjunk hozzá 60 ml-t a dolmades főzőlevéből. Utána öntsük vissza a többihez, főzzük 1-2 perc alatt egybe.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu