Étcsokis cupcake halloweeni dekorral: az utolsó morzsája is elfogy

cupcake
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Halloweenkor ugyan szinte minden a sütőtökről szól, azért a tökös muffinon túl is van élet. Ilyenkor a félelmetes dolgok sikerrel fonódnak össze az édes ízekkel: ennek jegyében egy étcsokis cupcake-et mutatunk, rendhagyó dekorációval.

A cupcake egy különleges süti, legalábbis, ami a nevét illeti, pedig egy krémmel borított muffinról van szó. Lehet sós, lehet édes, és remekül passzol szinte mindenféle eseményhez, legyen az akár egy születésnap vagy egy jó kis halloweenparti. Utóbbi esetben a dekorációnak szinte csak a képzelet szabhat határt. 

A legrémisztőbbek egyike az étcsokoládés cupcake, amit különleges csokoládés krémmel kenünk meg, majd morzsára darált keksszel szórunk meg, mintha egy földhalom lenne, amire végül még egy feliratos sírkő is kerül, szintén kekszből. 

Étcsokis cupcake

cupcake

Hozzávalók 10 darabhoz

A cupcake-hez:

  • 1 db tojás
  • 100 g cukor
  • 150 ml natúr joghurt
  • 0.5 dl étolaj
  • 120 g liszt
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 100 g étcsokoládé

A krémhez:

  • 20 g vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 250 g mascarpone

A díszítéshez:

  • 10 dkg darált csokis keksz vagy kekszmorzsa
  • 5 db csokoládés kekszlap
Recept idők

Elkészítés:

A cupcake-hez először is az étcsokoládét vágjuk apróra.

A tojást keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a joghurtot és az olajat. Alaposan keverjük össze őket. 

A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és a kakaóporral, majd adjuk hozzá a tojásos, joghurtos, cukros masszához. Forgassuk bele a csokidarabokat is.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A cupcake-formákba helyezzünk sütőpapírt, vagy egyszerűen csak vajazzuk ki és lisztezzük be. Ezután a mélyedésekbe adagoljuk bele a krémet, kb. a 2/3-áig. 

A cupcake kb. 20 perc alatt megsül a sütőben. 

Amíg sül, készítsük el a krémet.

Ehhez a vajat vízgőz fölött olvasszuk meg, majd tördeljük bele a csokoládét, és kevergetve azt is olvasszuk meg. Ha kész, hagyjuk kihűlni. 

Utána adjuk hozzá a mascarponét és keverjük ki alaposan. Ha ez is elkészült, jöhet az összeállítás.

A kihűlt muffinokra nyomjunk habzsákból csokikrémet.

Mivel a keksz tematikája igazán síri lesz, ezért olyan kekszet válasszunk a dekoráláshoz, amit akár egyben, akár félbetörve is bele tudunk úgy illeszteni a sütibe, hogy az sírkőhangulatot keltsen. 

A másik kekszet, amit morzsának vettünk, aprítsuk le szemcsés állagúra, majd szórjuk rá a sütik krémes tetejére, mintha „föld” lenne. 

A sütik tetején ejtsünk egy kis bementszést, amelybe a kiválasztott sírkőhatású kekszeket egyesével bele tudjuk majd szúrni. 

Ízlés szerint a sírköveket feliratozhatjuk is, pl. „RIP” vagy „THE END” szövegekkel, ezt színes, dekoráló tollakkal tudjuk megtenni, amelyekben általában valamilyen cukormáz van.

Végül, ha már a feliratokkal is elkészültünk, a kekszeket szépen illesszük a sírhant tetejére, és kínáljuk meg vele a vendégeinket. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük