Fűszeres almakompót házilag: fahéj és szegfűszeg bolondítja meg
Az almakompót sokunk kedvenc gyerekkori csemegéje, a receptjét pedig érdemes leporolni, hiszen a hűvös időkben igazán jól jön a lélekmelengető ízvilág.
A fűszeres almaszósz a hűvösebb időszak egyik legegyszerűbben elkészíthető, mégis legfinomabb nassolnivalója, amit 30 perc alatt összedobhatsz. Érdemes akár nagyobb adagokban gondolkodni, mert hűtőben 3-4 hónapig eláll, és a palacsinta mellett császármorzsához, gofrihoz, sült almakarikához, zabkásához, chiapudinghoz vagy akár tejberizshez is felhasználhatod.
Természetesen az édes ételek mellett sültekhez is remekül illik: ebben az esetben azonban kevesebb cukorral készítsd, így az alma savanykás íze nagyobb hangsúlyt kaphat a húsok mellett.
Az almákat mossuk és hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk kisebb kockákra. Adjunk hozzá minden más hozzávalót, és tegyük egy közepes edénybe. Forraljuk fel, és alacsony hőfokon, fedő alatt rotyogtassuk 15-20 percig, vagy amíg az almák teljesen meg nem puhulnak.
Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a fahéjrudat és a szegfűszeget, és kézi botmixerrel pürésítsük krémesre. Még forrón kanalazzuk steril befőttesüvegekbe (kb. 3 db 350 ml-es üvegre lesz szükség), azonnal csavarjuk rá a tetejüket, és tetővel lefele fordítva hagyjuk kihűlni.
Tegyük hűtőbe, és 3-4 hónapon belül fogyasszuk el.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu