
Tápláló fekete rizs házilag: az ősi Kína tiltott étele

A nyugati konyhában kevésbé ismert fekete jázminrizs egy szuperélelmiszer, amelyet egészségügyi előnyei miatt érdemes minél gyakrabban fogyasztani.
A fekete rizs a közismertebb jázminrizs egyik változata, amely leginkább az ázsiai konyhában éli fénykorát. Az ősi Kínában csak az előkelő osztály és a kiváltságosok fogyaszthatták, a szegények számára tiltott volt. Ma már bárki számára hozzáférhető, a neve azonban máig tiltott rizs maradt.
Minden olyan ételhez felhasználható, amelyhez fehér rizst ír a recept: így saláták, köretek, egytálételek, rizottók vagy édességek alapja is lehet.
Élettani hatásait tekintve nagyon hasonlít a barna rizsre, hiszen a fehér rizsekhez képest sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz rostokat és ásványi anyagokat, azonban rengeteg antioxidáns (antocianin) is van benne. Az antocianin egyben festékanyag is, amely a fekete rizs mellett többek között az áfonya, a szeder vagy a piros paprika színéért is felel.
-
2023-03-24 09:36:02
-
2023-03-17 09:36:01
-
2023-03-11 07:50:02
Fekete rizs

Hozzávalók 4 személyre
- 1 bögre fekete rizs
- 1.75 bögre víz
- 0.5 tk só
- 1 ek olívaolaj
Elkészítés:
A rizst öblítsük le folyó víznél, majd egy közepes edényben keverjük össze az összes többi hozzávalóval.
Forraljuk fel, vegyük a hőfokot alacsonyra, és fedő alatt főzzük 25-30 percig, vagy amíg a víz teljesen elpárolog. Kapcsoljuk le alatta a tüzet, és hagyjuk további 10 percig a fedő alatt párolódni.
Vegyük le a fedőt, és lazítsuk fel egy villával. Készítsünk belőle bármi olyan köretet, amelyhez fehér, hosszú szemű rizst javasol a recept.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!