Ecetes szilva télire: a különleges savanyú remekül illik húsokhoz
A különleges savanyúsághoz ne túlérett szilvát válassz, mert akkor nem lesz roppanós az üvegbe zárt finomság.
A házi lekvárnak nincsen párja! Zárd üvegbe a kedvenc gyümölcsöd, melyet a zord idő beköszöntével öröm lesz lekapni a kamra polcáról. A saját készítésű lekvárt jólesik kalácsra kenni, rengetegféle süteményt varázsolhat csodássá, és még a reggeli joghurt is finomabb lesz tőle.
A szilvalekvár elkészítése sokféle módon történhet. A legtöbben a nagy becsben tartott családi recept szerint alkotják meg a csodát, néha azonban érdemes merésznek lenni és kipróbálni valami újat. A szilvalekvár sütőben is készülhet, így sokkal egyszerűbben, kevesebb munkával kerül az üvegbe. A lekvár darabosan is szerethető, de simára turmixolva is zseniális.
A szilvát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe, a magját távolítsuk el.
A szilvadarabokat tegyük keverőtálba és szórjuk rá a cukrot, fűszereket (fahéj, szegfűszeg, őrölt kardamom), és forgassuk egybe.
A tepsit kenjük ki ecettel, majd helyezük bele a befűszerezett szilvadarabokat. Ezután toljuk a tepsit 140 fokosra előmelegített sütőbe 2 órára, majd csökkentsük a hőt 100-120 fokra, és süssük tovább 2-3 órát.
Az elkészült lekvárt hagyhatjuk darabosan, de simára is lehet turmixolni. Ezután töltsük tiszta üvegbe, zárjuk rá a fedelét, és száraz dunsztban hűtsük ki.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu