20 csodás köret, ha unod a krumplit: sültek és raguk mellé is illenek
Párolt zöldségek, rizs és bulgur is az asztalra kerülhet, húsok és szaftosabb ételek mellé remek kísérők.
A nokedli egyszerű alapanyagokból készül, liszt, só, tojás és víz szükséges az előállításához. A köret pörköltfélék mellé kötelező, de zöldségekkel, dinsztelt káposztával, sült szalonnával, tojással is egybeforgatható. A masszát érdemes feldobni valami extrával, keverhetsz bele zöldfűszereket, pirított hagymát, vagy víz helyett tejjel öntsd fel.
A nokedlit nokedliszaggatóval szokás a vízbe szaggatni, de deszkáról, egy éles kés segítségével is megteheted, az így készült méretesebb galuskákat főleg a régi idők nagymamái gyártották.
Egy nagyobb fazékban tegyünk fel forrni bő vizet egy kevés sóval és olajjal.
A lisztet mérjük keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót. Ezután a liszt közepében alakítsunk ki egy kis mélyedést, ebbe üssük bele a tojásokat, és kezdjük el összekeverni. Közben a vizet is adjuk hozzá, apránként annyit, amennyit felvesz, hogy egy rugalmas masszát kapjunk.
A rugalmas tésztát nokedliszaggatóval szaggassuk a gyöngyöző vízbe. A nokedlit érdemes átkeverni, és ha feljön a víz felszínére, még 2-3 percig hagyjuk benne, utána szűrjük le.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu