Céklás hummusz gazdagon: így dobd fel a klasszikus változatot
Készíts hummuszt lenyűgöző bíborlila színben: az amúgy is tartalmas fogást egészítsd ki a vitaminbomba céklával.
A legtöbb boltban kapható magvaj indokolatlanul túlárazott, és bár finomak, gyakran tartalmaznak tartósítószereket és egyéb felesleges adalékanyagokat. Nincs ez másként a tahinivel sem.
Ha hozzám hasonlóan nálad is nélkülözhetetlen termék a konyhában, akkor megéri otthon elkészíteni. A szezámpaszta rengeteg étel tartalmas kiegészítője lehet: nélküle nem készülhet el a mártogatósok királynője, a hummusz, de salátaöntetek, tésztaszószok, szendvicskrémek kiegészítője is lehet.
Szükséged lesz egy jó minőségű aprítógépre vagy magvaj készítéséhez alkalmas robotgépre, szezámmagra, és már készülhet is a krém. Sok recept olaj hozzáadását is javasolja, azonban ehhez a házi mandulavajhoz hasonlóan, a tahini esetében sem szükséges.
A hántolt szezámmagot tegyük egy serpenyőbe, és alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés mellett addig pirítsuk, amíg egy kis színt kap és illatozni kezd. Ne pirítsuk barnára, mert attól égett ízt kap a tahini is.
Vegyük le a tűzről, és pár percig hagyjuk hűlni. Öntsük egy aprítógépbe, és 10-12 perc alatt dolgozzuk selymes, folyékony krémmé. A feladat elsőre lehetetlennek tűnhet, de néhány perc után az olaj elkezd kicsapódni a magokból, és összeáll a paszta.
Időnként állítsuk le a motort, és kaparásszuk le a tartály oldalára felragadt darabokat.
Az elkészült tahinit kanalazzuk egy jól zárható befőttesüvegbe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu