Fűszeres, almás csirkeragu: joghurt lágyítja a curry ízét
Egyszerre fűszeres, mégis lágy és könnyed a szósz, az édes kókuszital ellensúlyozza a karakteres fűszerek ízét.
A korma klasszikus indiai fogás, isteni, ízbomba étel, amely vajpuha, pácolt csirkemellből és krémes, fűszeres szószból áll össze. A fűszerekkel nem szabad spórolni ebben a receptben: a garam masala mindennek az alapja, de még rengeteg más ízesítő, mint a kurkuma, kardamom, fahéj, is kerül mellé. A garam masalát ázsiai boltokban szerezheted be a legkönnyebben, itt írtunk korábban szuper lelőhelyekről.
Hogy a hús minél jobban átvegye az ízeket, a csirkét minél több ideig kell a pácban hagyni. Ebben – a már említett fűszereken kívül – sűrített paradicsom, kesudió, fokhagyma és gyömbér is helyet kap. Az erőteljes aromájú pasztát aztán joghurttal kell egybeforgatni: az így készült pácban a csirke puha és ízletes lesz.
Bár nem mindegyik receptben szerepel, némelyikben víz helyett kókusztejjel lágyítják az ízeket: én is ezt használtam, a picit édeskés, gyümölcsös ízvilág jól ellensúlyozza a csípős, erőteljes aromákat.
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, ha szükséges, majd vágjuk falatnyi darabokra.
A kesudiót dobjuk aprítógépbe, vágjuk durvára. Adjuk hozzá a paradicsomot, a reszelt fokhagymát és gyömbért, illetve az összes fűszert. Kezdjük el pürésíteni a hozzávalókat, ha túl sűrű, adjunk hozzá 2-3 evőkanál vizet. Ha összeállt egynemű pasztává, akkor van kész.
Kanalazzuk a pasztát egy tálba, majd adjuk hozzá a görög joghurtot. Forgassuk bele a csirkét, majd fedjük le a tálat. Tegyük a hűtőbe minimum 2 órára, maximum egy éjszakára.
A szószhoz a chilipaprikákat vágjuk karikákra, a hagymát finomra. Forrósítsunk egy mélyebb, nagyobb serpenyőben olajat, majd dobjuk rá a paprikát és a hagymát. Dinszteljük 5-10 percig, míg puha nem lesz.
Adjuk hozzá a csirkét a joghurtos páccal és 120 ml vízzel együtt. Keverjük alaposan egybe, fedjük le, majd gyöngyözve főzzük 15-20 percig. Közben néha keverjük át.
Adjuk hozzá a kókusztejet, majd alacsony lángon, fedő nélkül főzzük tovább 10-15 percig. Ha a csirke megpuhult, kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk.
Jázminrizzsel, kesudióval megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu