Szezámmagos brokkoli a sütőből: mártogatós mellé és köretként is szuper
Ez a recept a tepsis brokkoli újragondolt változata: ugyanolyan egyszerűen készül, azonban sokkal ízletesebb.
A nyári hőségben nem mindig esnek jól a nehéz, húsos, zsíros fogások. Ilyenkor jönnek jól a szezonális zöldségekből készült levesek, amelyek nem terhelik meg a gyomrunkat, mégis feltöltik a szervezetünket a szükséges vitaminokkal. Ez a brokkoliból készült krémleves épp ezt nyújtja.
Annak ellenére, hogy nem kerül bele semmilyen tejtermék, mégis mesésen krémes és sajtos jellege lesz, amit a hozzáadott sörélesztőpehelynek köszönhet. A sörélesztőnek ugyanis meglepő módon sajthoz hasonló az íze, így remek alternatíva lehet sajtot igénylő receptekben.
A leves másik érdekesége a friss kapor, amelytől izgalmas és extrém nyárias hangulatú lesz. Fontos, hogy ragaszkodj a frisshez, különben nem lesz annyira intenzív az összhatás. Mivel egy krémlevesről van szó, akár az összes hozzávalót selymesre turmixolhatod, azonban ha szereted a krémes textúra közül előbukkanó zöldségdarabokat, akkor néhány brokkolirózsát hagyj egészben.
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne 2-3 percig a hagymát és fokhagymát.
Adjuk hozzá a répát, a brokkolit, a krumplit és a kesudiót, öntsük fel a zöldségalaplével, és fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Szedjük ki a brokkoli felét, és tegyük félre. A leveshez adjuk hozzá a sörélesztőt, a mustárt, a kaprot, a citromlevet, a sót és borsot. (Mielőtt hozzáadjuk a sót, ellenőrizzük a levest, ugyanis ha sósabb alaplével dolgozunk, nem fog kelleni a teljes sómennyiség.)
Egy botmixer segítségével dolgozzuk teljesen krémesre, végül pedig adjuk hozzá a korábban kihalászott brokkolikat.
Fotók: Getty Images