Krémes, afrikai mogyoróleves: fűszeres, melengető fogás percek alatt
Ez a leves egy igazi kényeztető fogás a hűvösebb időben: pikáns, fűszeres, ugyanakkor tápláló, és még az elkészítése is gyerekjáték.
Egy tartalmas zöldséglevesnél kevés jobb fogást tudok elképzelni a nyári időszakra. Ebben a változatban a sok karfiol, hagyma, zeller, krumpli és répa igazi ízkavalkádot hoznak létre, amelyet megkoronáz a házi készítésű mogyoróvaj. A krémes magvaj hozzáadásával pedig nemcsak pluszízt adhatsz az ételhez, hanem hasznos fehérjéket is, hiszen a földimogyoró hüvelyesként rengeteget tartalmaz belőle.
Ha pedig kíváncsi vagy, hogy milyen más növények bővelkednek a létfontosságú tápanyagban, akkor itt olvashatsz a témáról részletesebben.
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olívaolajjal, majd pirítsuk benne üvegesre a hagymát.
Adjuk hozzá a krumplit, a zellert, a répát, a karfiolt, a zöldségalaplét és a sót, és közepes hőfokon, fedő alatt főzzük 20 percig, vagy amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.
Adjuk hozzá a mogyoróvajat, a szójaszószt és a borsot, és egy kézi botmixerrel dolgozzuk krémesre a levest.
Igény szerint sózzuk, majd pirítóssal vagy ezzel az isteni, fokhagymás házi krutonnal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu