Mákos nudli, az örök kedvenc: vaníliasodóval az igazi
A legfinomabb mákos nudli receptje egyszerű, és ha szeretsz időt tölteni a konyhában, akkor minden percet megér a végeredmény: selymes vaníliás szósszal kínáld.
A klasszikus krumplinudli elkészítése nem nagy ördöngösség. Egyszerű hozzávalókból áll, és a nudlik megformázása sem egy bonyolult folyamat, azonban szükséged lesz hozzá némi türelemre, mert eléggé időigényes.
A végeredmény azonban maximálisan megéri a belefektetett energiát, mert nagyon puha és ízes köretet kapsz, amely tökéletesen illik szószos fogásokhoz. Ahhoz, hogy igazán kihozd belőle az ízeket, főzés után forró serpenyőben pirítsd le a nudlikat.
A krumplit mossuk meg, tegyük egy nagyobb lábasba, és enyhén sós vízben, fedő alatt főzzük puhára. Szűrjük le, hagyjuk langyosra hűlni, majd hámozzuk meg.
A krumplikat reszeljük le vagy krumplinyomón passzírozzuk át, adjuk hozzá a lisztet, a sót és az olajat, és dolgozzuk össze. Egy rugalmas, kissé ragacsos, de formázható tésztát kell kapnunk.
Késsel vágjuk 4-5 darabra, a darabokat lisztezett felületen sodorjuk ujjnyi vastag csíkokra, és vágjuk őket 3-4 cm-es darabokra. Ezeket tenyérrel sodorjuk nudli alakúra, majd ha az egész tésztát feldaraboltuk, akkor dobáljuk a nudlikat forrásban lévő, enyhén sós vízbe.
2-3 perc alatt főzzük meg őket: akkor jók, ha legalább fél percig főttek a víz felszínén.
Szűrjük le, és mielőtt bármilyen szószba beleforgatnánk, forró olajon vagy vajon pirítsuk le őket.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu