Eredeti indiai naan: így süss laposkenyeret egyszerűen
A naan egy világszerte híres laposkenyér, amelyet nagyon egyszerűen elkészíthetsz otthon. Még az éttermi változatoknál is jobb lesz!
A chutney (ejtsd: csatni) az indiai konyha egyik kedvelt, fűszeres fogása, amely egy friss gyümölcsökből vagy zöldségekből készült szószféleség. Szinte bármilyen alapanyagból készülhet, és gazdag fűszerezésének köszönhetően remekül megszínesíti a vele elfogyasztott sült húsokat, zöldségeket, indiai ételeket.
Én ezúttal egy zöldfűszeres változatot készítettem el, amelynek friss koriander és menta az alapja, és krémes kókuszjoghurt teszi selymessé. Az elkészült zöld szósz már ránézésre is elbűvölt, az íze pedig minden várakozásomat felülmúlta: frissítő, pikáns, de nem tolakodó, épp annyira intenzív, hogy a vele elfogyasztott étel ízét sem nyomja el. Először készítettem el, de biztos, hogy nem utoljára! Kiváló kísérője lehet ennek a roppanós samosának.
Tegyünk minden hozzávalót egy aprító- vagy turmixgépbe, és pürésítsük homogén állagúra.
Ha nagyon sűrű lenne a chutney, adjunk hozzá 1-2 teáskanál vizet.
Kóstoljuk meg, igény szerint adjunk még hozzá kevés sót. Hűtőben tároljuk, és 3 napon belül fogyasszuk el.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu