Krumplis-brokkolis casserole: szószos, krémes ebéd egyszerűen

Krumplis-brokkolis-casserole
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a krumplis-brokkolis egytálétel egyszerűen készül, és mindössze néhány növényi alapanyagra lesz hozzá szükséged.

A téli időszak egyik legnagyobb kihívása, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget fogyasszunk – mindezt pedig lehetőleg úgy, hogy az étrendünk ne váljon egyhangúvá és unalmassá, és persze úgy hozzuk össze, hogy ne kelljen miatta órákig a konyhában ácsorogni.

Az ilyen és ehhez hasonló tepsis egytálételekkel nehéz melléfogni, ráadásul szinte végtelen számú variációban elkészíthetők. Ez a változat egyszerű zöldségeket – krumplit és brokkolit – tartalmaz, amelyek egy különlegesen selymes szószban úsznak. A szósz is teljesen növényi alapanyagokból, többek között növényi főzőkrémből, zöldségalapléből, sörélesztőpehelyből készül, és kevés liszt sűríti.

Krumplis-brokkolis casserole

Krumplis-brokkolis-casserole-c

Hozzávalók 4 személyre

Az alaphoz:

  • 1 kg krumpli megpucolva, felkockázva
  • 500 g brokkoli rózsáira szedve
  • 250 ml kókusz vagy más növényi főzőkrém
  • 1 tk szárított rozmaring
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva
  • 0.5 tk
  • 0.5 tk bors

A szószhoz:

  • 100 g növényi vajalternatíva vagy margarin
  • 2 ek liszt
  • 250 g zöldségalaplé
  • 5 ek sörélesztőpehely
  • 0.5 tk
  • 150 g reszelt vegán sajt a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben keverjük össze a főzőkrémet a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a krumplit és a brokkolit, és forraljuk fel. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük 4-5 percig, majd borítsuk át őket egy tepsibe vagy jénaiba.

Ugyanabban az edényben olvasszuk fel a növényi vajalternatívát, majd keverjük hozzá a lisztet, és alacsony hőfokon pirítsuk 1-2 percig, vagy amíg enyhe rózsaszín árnyalatot nem kap. Adjuk hozzá az alaplevet, a sörélesztőpelyhet és a sót, és 2 perc alatt főzzük krémesre. 

Öntsük a krumplis-brokkolis keverékre, szórjuk meg a reszelt sajttal, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 40-45 perc alatt süssük aranybarnára. Akkor jó, ha a krumpli teljesen megpuhult. Azonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük