Pikáns kurkumás rizs fokhagymával keverve: ízletes köret kevés munkával
Sárga rizsnek is hívják ezt a gyorsan elkészíthető, elképesztően aromagazdag köretet, amelyet akár magában is fogyaszthatsz.
A kurkuma vagy más néven turmeric az ázsiai konyha egyik alapfűszere, egyben szuperélelmiszer is. A gyömbérhez hasonlóan ő is gyökérnövény, méretre azonban annál jóval kisebb, a színe intenzív narancssárga, az íze pedig erősen fűszeres. A szupernövény fő összetevője a kurkumin nevű hatóanyag, amely gyulladáscsökkentő hatása révén támogatja az immunrendszer zökkenőmentes működését. A kurkuma ugyanakkor egy antioxidáns szupersztár is: nemcsak gátolja a szabad gyökök kialakulását, hanem fokozza a szervezet védekezőképességét is.
Ahogy ebben a korábbi cikkemben is írtam a kurkumás aranytej kapcsán, a kurkumin nehezen hasznosítható a szervezetünk számára, de van két alapanyag, amelyek elősegíthetik a felszívódását: ezek a fekete bors és a zsiradék. Éppen ezért – talán rendhagyónak tűnő módon – ebben az ivólében bors és kevés kókuszolaj is helyet kap. Utóbbiból a finomítatlan, intenzíven kókuszos illatút használd.
A kókuszolaj kivételével tegyünk minden hozzávalót egy turmixgépbe, és dolgozzuk pürés állagúra.
Apró lyukú szűrőn folyassuk át, és nyomkodjunk ki belőle annyi folyadékot, amennyit csak tudunk.
Keverjük bele a kókuszolajat, és porciózzuk poharakba. Hidegen és felmelegítve is nagyon finom.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu