Így készítve lesz tökéletes a madártej: a habgaluskára karamell kerül

Madártej karamellel cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A madártejet érdemes szezonális gyümölcsökkel vagy édes öntettel megbolondítani, mert ezektől a pluszoktól csak még finomabb lesz.

Sokan úgy tartják, a madártej a világ egyik legfinomabb desszertje, mely hidegen kínálva a legjobb, de melegen is jóízűen el lehet kanalazni. A bársonyos desszert tökéletes vendégváró, de akkor is szuper választás, ha csak úgy rád tör az édesség utáni vágy, mivel nagyon egyszerű elkészíteni.

Amire figyelj!

A madártej akkor tökéletes, ha a krém igazán selymes. Ennek érdekében fontos, hogy a tej ne kerüljön forrásközeli állapotba, és folyton kevergesd. A desszert koronája a csodaszép habgaluska, mely akkor jó, ha remegős. A galuskát vízben és tejben is elkészítheted. Ha vízben készül, akkor nem baj, ha lobog, ha azonban a tejet választod, nem szabad forrnia, bőven elég, ha forró. A tejben készült galuskát 4-5 percig főzd oldalanként, hogy tökéletes legyen.

A hagyományosan kínált madártej mindenféle extra nélkül kerül a tányérba, pedig sokkal finomabb, ha valamilyen szezonális gyümölccsel, csoki- vagy karamellöntettel gazdagítva kínálod.

Madártej karamellel

Madártej karamellel ct

Hozzávalók 4 személyre

Madártej:

  • 1 darab vaníliarúd
  • 500 ml tej
  • 4 darab tojás
  • 100 g cukor
  • 3 bögre víz a hab főzéséhez

Karamell:

  • 2.5 dl cukor
  • 1 bögre víz
  • 1.5 dl habtejszín
Recept idők

Elkészítés:

A félbevágott vaníliarúd belsejét kaparjuk a tejbe, majd a rudat is tegyük bele, és melegítsük fel.

A tojásokat válasszuk szét.

A tojássárgáját a cukor felével keverjük össze, majd csorgassuk hozzá a meleg tejet. Ezután öntsük vissza a lábasba, és közepes láng felett, állandóan keverve főzzük addig, amíg krémes lesz (ez 10 percig is tarthat).

A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük könnyű habbá.

A vizet forraljuk fel, majd kanál segítségével szaggassuk bele a tojásfehérjehabot. A habot oldalanként főzzük 1-2 percig, majd szedjük ki és tegyük félre.

Karamell:

A cukrot a vízzel közepes láng felett melegítsük, amikor borostyánszínű lesz, vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a habtejszínt. Ezután ismét tegyük vissza a tűzhelyre, és közepes láng felett főzzük néhány percig.

Tálalás:

A krémet keverjük át, majd adagoljuk pohárba vagy tányérba. A tetejére helyezzünk a habgaluskából és ízlés szerint a karamellből.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük