
Így készítve lesz tökéletes a madártej: a habgaluskára karamell kerül

A madártejet érdemes szezonális gyümölcsökkel vagy édes öntettel megbolondítani, mert ezektől a pluszoktól csak még finomabb lesz.
Sokan úgy tartják, a madártej a világ egyik legfinomabb desszertje, mely hidegen kínálva a legjobb, de melegen is jóízűen el lehet kanalazni. A bársonyos desszert tökéletes vendégváró, de akkor is szuper választás, ha csak úgy rád tör az édesség utáni vágy, mivel nagyon egyszerű elkészíteni.
Amire figyelj!
A madártej akkor tökéletes, ha a krém igazán selymes. Ennek érdekében fontos, hogy a tej ne kerüljön forrásközeli állapotba, és folyton kevergesd. A desszert koronája a csodaszép habgaluska, mely akkor jó, ha remegős. A galuskát vízben és tejben is elkészítheted. Ha vízben készül, akkor nem baj, ha lobog, ha azonban a tejet választod, nem szabad forrnia, bőven elég, ha forró. A tejben készült galuskát 4-5 percig főzd oldalanként, hogy tökéletes legyen.
A hagyományosan kínált madártej mindenféle extra nélkül kerül a tányérba, pedig sokkal finomabb, ha valamilyen szezonális gyümölccsel, csoki- vagy karamellöntettel gazdagítva kínálod.
Madártej karamellel

Hozzávalók 4 személyre
Madártej:
- 1 darab vaníliarúd
- 500 ml tej
- 4 darab tojás
- 100 g cukor
- 3 bögre víz a hab főzéséhez
Karamell:
- 2.5 dl cukor
- 1 bögre víz
- 1.5 dl habtejszín
Elkészítés:
A félbevágott vaníliarúd belsejét kaparjuk a tejbe, majd a rudat is tegyük bele, és melegítsük fel.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját a cukor felével keverjük össze, majd csorgassuk hozzá a meleg tejet. Ezután öntsük vissza a lábasba, és közepes láng felett, állandóan keverve főzzük addig, amíg krémes lesz (ez 10 percig is tarthat).
A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük könnyű habbá.
A vizet forraljuk fel, majd kanál segítségével szaggassuk bele a tojásfehérjehabot. A habot oldalanként főzzük 1-2 percig, majd szedjük ki és tegyük félre.
Karamell:
A cukrot a vízzel közepes láng felett melegítsük, amikor borostyánszínű lesz, vegyük le a tűzhelyről, és keverjük hozzá a habtejszínt. Ezután ismét tegyük vissza a tűzhelyre, és közepes láng felett főzzük néhány percig.
Tálalás:
A krémet keverjük át, majd adagoljuk pohárba vagy tányérba. A tetejére helyezzünk a habgaluskából és ízlés szerint a karamellből.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!